Izvor: RTS, 04.Feb.2023, 12:24

Patrijarh Porfirije u Čikagu, sutra u Njujorku služi liturgiju u hramu Svetog Save

Patrijarh srpski Porfirije, koji boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, posetio je Saborni hram Svetog Vaskrsenja Hristovog i Akademiju Svetog Save u Čikagu. Sutra će služiti prvu liturgiju u hramu Svetog Save u Njujorku, posle sedam godina od požara 2016. godine.
U okviru posete Sjedinjenim Američkim Državama, patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Porfirije boravi u Čikagu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Najmlađi članovi parohije u Čikagu su, obučeni u srpsku narodnu nošnju, dočekali patrijarha Porfirija sa hlebom i solju, po tradicionalnom običaju iz starog kraja.
Potom je usledio svečani čin doksologije koji su služili sveštenici i đakoni Sabornog hrama.
Patrijarh je zatim posetio Akademiju Svetog Save, parohijsku školu u kojoj se nastava odvija prema dvojezičnom planu rada. Učenici i nastavnici su poželeli patrijarhu dobrodošlicu i  zahvalili na arhipastirskom blagoslovu.
Učenici Akademije Svetog Save su izveli bogat kulturno-umetnički program ne skrivajući radost zbog susreta sa svojim patrijarhom, navodi SPC. 

Porfirije je zahvalio na srdačnom dočeku i posebno izrazio radost zbog prikazanog znanja i umeća učenika škole, a naročito njihovog poznavanja srpskog jezika i kulture. Takođe,  zahvalio vladici Longinu i čikaškom sveštenstvu na trudu i brizi. 
Patrijarh je potom otišao u Šerevil, gde će biti održana donatorska večera za manastir Krku, drevnu srpsku svetinju u Dalmaciji. 
U hramu Svetog Save na Menhetnu patrijarh Porfirije će sutra služiti liturgiju, prvu službu  posle sedam godina u njujorškom Sabornom hramu posle požara 2016. godine.
Ranije Porfirije se sastao i sa srpskom zajednicom u Milvokiju. 
Patrijarh srpski Porfirije, koji se nalazi u SAD, posetio je manastir Novu Gračanicu i Bogoslovski fakultet Svetog Save u Libertivilu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.