Palestinci podnose zahtev UN uprkos vetu

Izvor: Glas javnosti, 23.Sep.2011, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci podnose zahtev UN uprkos vetu

TEL AVIV - Palestinski predsednik Mahmud Abas podneće zahtev za puno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama, uprkos upozorenju američkog predsednika Baraka Obame da će SAD staviti veto u Savetu bezbednosti, izjavio je danas lider arapske partije u Izraelu Ahmed Tibi, koji prati Abasovu delegaciju u Njujorku.

Tibi je u izjavi za izraelski vojni radio naglasio da će Abasov potez uslediti uprkos američkom pritisku da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se odustane od zahteva Savetu bezbednosti.

U međuvremenu izraelski mediji ističu sinoćnju izjavu visokog palestinskog zvaničnika Nabila Šata da će Palestinci dati SB UN izvesno vreme da prouči njihov zahtev za puno članstvo.

"Mi ćemo dati neko vreme Savetu bezbednosti da razmotri prvo naš zahtev za puno članstvo pre nego što se obratimo Generalnoj skupštini", rekao je Šat novinarima na marginama zasedanja Generalne skupštine UN.

Za to vreme bi SAD i četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika mogli da pronađu najzad neku formulu da vrate Palestince i Izraelce za pregovarački sto pre glasanja o priznavanju palestinske države.

Neke diplomate u UN kažu da bi SB od 15 članova mogao možda da odugovlači razmatranje zahteva za članstvom teoretski mesecima, čak i godinama.

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman izrazio je nadu da se pregovori mogu obnoviti ako četvorka (SAD, UN, EU i Rusija ) objavi saopštenje sa pozivom na obnovu procesa, javio je danas Radio Izrael.

Diplomatski izvori u UN procenjuju da bi takvo saopštenje moglo dati u roku od jednog meseca.

Liberman je izrazio nadu da će ono biti prihvaćeno od obe strane i dovesti ponovo do direktnih pregovora, posle zastoja od godinu dana. On je takođe izrazio očekivanje da će izraelski premijer Benjamin Netanijahu ponuditi da se obnove direktni pregovori bez preduslova kada bude u petak, nekoliko sati posle Abasa, govorio na zasedanju Generalne skupštine UN.

Izraelski ministar je, međutim, precizirao da ne misli da će Netanijahu dati neki dalekosežan predlog. On je rekao da se nadao da će sinoćnji sastanak Obame i Abasa "vratiti Palestince na Zemlju".

Zvaničnici Palestinske uprave (PU) izrazili su žaljenje i ljutnju zbog Obaminog govora, ponovivši da su za pregovore s Izraelom. Oni su takođe potvrdili da će Abas ostvariti svoj plan o podnešenju zahteva.

Neki zvaničnici PU su Obamin govor opisali kao "nož u leđa Palestincima", ali ga Abasov portparol Nabil Abu Rudejne nije javno kritikovao.

"Spremni smo da se vratimo pregovorima čim Izrael pristane da zaustavi izgradnju u naseljima (jevrejskim na okupiranoj teritoriji) i prihvati granice iz 1967. kao referencu za pregovore", rekao je Rudejne.

Izraelski "Džeruzalem post" komentariše da je Obama rekao ono što Izrael želi da čuje, dok najtiražniji list "Jediot ahronot" komentariše da je Obama nastojao da potencijalni jevrejski glasači u SAD obrate pažnju na njegov govor.

Izraelski list "Harec" upozorio je međutim da sinoćnje Obamino obraćanje neće dovesti do napretka ka miru ni za jedan centimetar i da rezolucija o unapređanju statusa Palestinaca u Generalnoj skupštini, nakon veta u Savetu bezbednosti, neće poboljšati situaciju na okupiranim teritorijama.

Još gore, Obamina pasivnost može da utre put neredima protiv Izraela i najvećeg saveznika te zemlje SAD i dovede do gubitka palestinskog partnera, upozorava komentator tog lista.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.