Odlazi sa čela Kuće slavnih rokera: Vreme je za nove ideje

Izvor: B92, 03.Dec.2019, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazi sa čela Kuće slavnih rokera: "Vreme je za nove ideje"

Jedan od osnivača Kuće slavnih rokenrola, dugogodišnji urednik časopisa Roling stoun i aktuelni predsednik ove institucije Jan Vener (73), najavio je da se povlači s funkcije 1. januara, preneo je "Njujork tajms".

Vener je carovao u Kući slavnih rokera i organizovao godišnje svečanosti kada su primani novi članovi, superzvezde, koje su prema oceni Upravnog odbora zaslužile da uđu u Panteon rokera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vremenom, Vener koji je s poznatim producentom snimaka rok muzike Ahmetom Ertegunom ustanovio Kuću slavnih, postao je "desna ruka" Erteguna, a posle njegove smrti izabran je za predsednika.

Verner ima 73 godine, sam je tražio da ga razreše funkcije i već je predstavio svoga naslednika Džona Sajksa (John Sykes), koji je sada predsednik zabavnih programa radio giganta Hart midija (Heart Media).

"Osećao sam da sam završio ono što sam planirao", rekao je Verner, koji će i dalje biti član Upravnog odbora. Prema njegovom mišljenju, institucija Kuće slavnih rokera je sagrađena, stabilizovala se i dobro je organizovano njeno finansiranje.

Poručio je da je, posle više od 30 godina, koliko joj je na čelu, vreme "za novu energiju, nove ideje i novu generaciju". Mnogi koji su ga kritikovali zameraju mu da je u Kuću slavnih primio malo žena, ali i mnogo tamnoputih muzičara.

On je odgovarao da boja kože nikako ne bi smela da utiče na odluke kod primanja novih "besmrtnika". Oni koji se primaju tu čast su zaslužili svojim radom, a prilikom ocenjivanja ne sme da se gleda na boju kože i rodnu pripadnost, istakao je Verner.

Kada je osnivana Kuća slavnih rokenrola, bilo je onih koji su smatrali da to nije potrebno, jer ta vrsta muzike ne treba da se zatvara u muzeje, pošto je buntovnička, i u suprotnosti s duhom roka.

Kuća slavnih rokera osnovana je 1983. godine, a prvi put su birani članovi 1986. godine u hotelu Voldorf Astoriji. Muzej je otvoren 1995. godine u Klivlendu.

Vremenom su počeli da primaju muzičare koji ne pevaju i ne sviraju samo rok, kao što su "Fjurios fajf" i " Grendmaster fleš", ali i pop pevače i pevačice poput Madone i Dženet Džekson.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.