Njujork tajms: Ovo je tragedija

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 15:22

Njujork tajms: Ovo je tragedija

Donald Tramp će po treći put biti kandidat za predsednika SAD, što je tragedija za Republikansku stranku i zemlju kojoj navodno služi, piše Njujork tajms.

"U zdravoj demokratiji političke stranke su posvećene izboru političara koji dele skup vrednosti i ciljeva. Oni upravljaju delom političke mašinerije, radeći sa izabranim zvaničnicima i državnim službenicima kako bi se izbori održili. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Članovi iznose svoje razlike unutar stranke kako bi ojačali i izoštrili njene pozicije", navodi se u redakcijskom komentaru.

Međutim, prema pisanju Njujork tajmsa, Republikanska stranka napušta te odgvoronosti i, umesto toga, postaje organizacija čiji je cilj izbore jedne osobe "na račun integriteta, principa, politike i patriotizma".

"Kao pojedinac, gospodin Tramp je pokazao prezir prema Ustavu i vladavini prava, što ga čini nesposobnim za obavljanje funkcije predsednika. Ali kada se čitava politička partija, posebno jedna od dve glavne partije u zemlji mocnoj kao što su Sjedinjene Američke Države, pretvori u instrument te osobe i njegovih najopasnijih ideja, šteta pogadja sve", piše NYT.

List navodi da je Tramp preuzeo Republikansku stranku na državnom nivou, što mu je, kako tvrdi Njujork tajms, omogućilo da podeli stranku na frakcije, od kojih neke više ne razgovaraju medjusobno.

Dodaje se da republikanski birači uskoro "možda neće imati izbora u vezi sa svojim kandidatom za predsednika".

"Njihov jedini izbor je da li da podrže nekoga ko bi državi učinio ono što je već učinio svojoj partiji", zaključuje Njujork tajms.

Na republikanskim unutarstranačkim izborima za predsedničku nominaciju Donald Tramp je pobedi u više od 20 saveznih država, dok je njegova protivkandidatkinja Niki Hejli ostvarila pobede samo u Vašingtonu i Vermontu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Njujork tajms: "Tramp će ponovo biti kandidat za predsednika, TO JE TRAGEDIJA ZA AMERIKU"

Izvor: Blic, 07.Mar.2024, 08:38

Donald Tramp će po treći put biti kandidat za predsednika SAD, što je tragedija za Republikansku stranku i zemlju kojoj navodno služi, piše "Njujork tajms" u redakcijskom komentaru.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.