Njujork tajms: Kosovsku i hrvatsku vojsku podržavao Zapad

Izvor: Blic, 30.Nov.2012, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork tajms: Kosovsku i hrvatsku vojsku podržavao Zapad

Američki dnevni list Njujork tajms je u tekstu o presudi Haškog tribunala Ramušu Haradinaju, uz podsećanje na oslobađanje hrvatskih generala, naveo da su i hrvatska i kosovska vojska imale podršku Zapada.

"Neminovno, oslobađanje hrvatskih generala (Ante Gotovine i Mladena Markača), i sada kosovskih boraca, izazvalo je kritike da su presude politički motivisane, zato što su pripadnici vojske obe zemlje imali podršku Zapada", piše američki list.

Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ratna kampanja 1995. godine planirana je "uz pomoć aktivnih i penzionisanih američkih vojnih savetnika".

"Oslobodilačku vojsku Kosova otvoreno je podržavao NATO, koji je predvodio rat na Kosovu", dodaje dnevnik.

Dok je oslobađanje Haradinaja proslavljeno u Prištini, gde se on smatra herojem, njujorški dnevnik piše da je presuda u Beogradu izazvala bes i razočarenje, citirajući predsednika i premijera Srbije.

List dodaje i da su advokati u kancelariji tužilaštva i pre podizanja optužnice protiv Haradinaja 2005. godine upozoravali da nema dovoljno dokaza da bi se izgradio slučaj protiv njega.

Njujork tajms podseća da ga je Karla del Ponte, koja je bila glavni Haški tužilac u tom periodu, nazvala "gangsterom u uniformi" i optužila ga za zločine protiv čovečnosti.

Haradinaj je pre odlaska u Hag rekao, piše list, da je optužnica protiv njega "rezultat trgovine koju su neki imali sa srpskim vlastima" kako bi osigurali da će Beograd izručiti srpske visoko rangirane optuženike za ratne zločine.

Povezane vesti: Klintonova podržava dijalog Beograda i Prištine Protest na Trgu Republike zbog oslobađanja Haradinaja Ko je Ramuš Haradinaj? Ljajić očekuje i politički motivisanu presudu Haradinaju
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NYT: OVK i Hrvate podržao Zapad

Izvor: B92, 30.Nov.2012

Njujork -- Njujork tajms povodom oslobađanja Haradinaja, uz podsećanje i na oslobađanje hrvatskih generala, piše da su i hrvatska i kosovska vojska imale podršku Zapada..."Neminovno, oslobađanje hrvatskih generala (Ante Gotovine i Mladena Markača), i sada kosovskih boraca, izazvalo je kritike...

Nastavak na B92...

Zapadni štit za Hrvatsku vojsku i OVK

Izvor: RTS, 30.Nov.2012

Hrvatska i kosovska vojska imale su podršku Zapada, piše "Njujork tajms" u tekstu o presudi Haškog tribunala Ramušu Haradinaju, uz podsećanje na oslobađanje hrvatskih generala...Američki dnevni list "Njujork tajms" je u tekstu o presudi Haškog tribunala Ramušu Haradinaju, uz podsećanje na oslobađanje...

Nastavak na RTS...

Njujork tajms: OVK imala podršku NATO, Hrvati Amerikanaca

Izvor: Politika, 30.Nov.2012

NJUJORK – Američki list „Njujork tajms” je u tekstu o oslobađajućoj presudi Haškog suda Ramušu Haradinaju ukazao da je takozvana Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) imala podršku NATO u ratu koji je doveo do proglašenja kosovske nezavisnosti...List piše da su neminovno, poslednje oslobađajuće...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.