Njujork Niksi i kontinuitet dna

Izvor: RTS, 12.Nov.2019, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork Niksi i kontinuitet dna

Nova sezona - stari Niksi. Najvredniji tim NBA lige i u novoj sezoni drži fenjer na tabeli Istočne konferencije, ima skor 2-8 a trener Dejvid Ficdejl je postao ozbiljan kandidat za dobijanje otkaza. Ima li nade za lepše dane uvek popularne franšize?
Prošlu sezonu tim iz "Medison Skver Gardena" završio je takođe na dnu Istoka, sa svega 17 pobeda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i 65 poraza, a kontinuitet gubitničkih partija nastavljen je i u novoj sezoni.
Iako godinama ne igraju plej-of košarku (tačnije šest punih sezona), Njujork niksi su i dalje najvrednija franšiza u ligi po listi magazina "Forbs".
Tim koji je u vlasništvu kontroverznog milionera Džejmsa Dolana vredi 4 milijarde dolara, i pored toga što već duže vreme ne liče na klub koji zna šta radi i što neretko služe kao predmet šala na društvenim mrežama.
Nelogični potezi i poslovično velika očekivanja bez pokrića, glavna su karakteristika tima koji je 1970. i 1973. godine osvajao šampionski prsten.
U tom stilu, i rukovodstvo i najvijačka baza Niksa nadala se prvom piku na poslednjem NBA draftu, odnosno Zajonu Vilajmsonu, koga su videli nako novo lice franšize i čoveka koji će ih povesti ka vrhu.

Međutim, lutrija im ni ove godine nije bila naklonjena, pa su morali da se zadovolje trećim pikom i drugim prospektom sa Djuka, Ar Džej Beretom.
Uporedo sa "promocijom" Zajona, a neposredno nakon gubitka Kristapsa Porzingisa (trejdovan u Dalas) kolale su i neutemeljene priče o dolasku Kajrija Irvinga i Kevina Durenta, da bi agonija među pristalicama "Nikrbokersa" (originalno nadimak koji je vremenom skraćen) bila produbljena kada je ovaj duo otišao u komšiluk, u Bruklin netse.
Iako zapravo imaju solidan mladi kor tima (pored pomenutog i već sada dobrog Bereta, tu su sjajni bloker Mičel Robinson, talentovani krilni šuter Kevin Noks i francuski kombo-bek Frenk Nilikina), i što su doveli imena koja imaju kakav-takav renome u ligi (Džulijus Rendl, Markus Moris, Elfrid Pejton, Bobi Portis i Tadž Gibson), promena i dalje nema.
Osim tesne pobede nad Čikagom u "Gardenu" od 105:98 i svima, pa verovatno i njima iznenađujućeg trijumfa u Teksasu protiv Dončićevog Dalasa (106:102), Niksi su sve ostale utakmice izgubili, neretko ubedljivo. Dobili su ih Sparsi, Netsi, Seltiksi, Medžik, ponovo Seltiksi, Kingsi, Pistonsi i na posletku veoma ubedljivo Klivlend kavalirsi.
Pored poraza, tim iz Njujorka je na poslednjem mestu ligi u važnim statističkim kategorijama - napadačkoj efikasnosti i procentu šuta, dok su treći od kraja kada se gleda broj asistencija i pretposlednji u među 30 klubova u odnosu datih i primljenih poena (-10.1). Krajnje neobećavajuće.

Zbog svega toga predsednik Stiv Mils navodno već radi na scenariju prema kojem bi treneru Dejvidu Ficdejlu bio uručen otkaz, pošto su rezultati na početku sve samo ne dobri.
"Nismo zadovoljni gde smo trenutno", rekao je Mils neposredno nakon teškog poraza (87:108) od Klivlenda u "Gardenu".
"Mislimo da tim nije na nivou koji smo predviđali i koji smo očekivali da prikazujemo. To je nešto na čemu svi zajedno, kao kolektiv moramo da radimo kako bi na parket izneli što bolji proizvod", poručio je tom (ne)prilikom.
"Imamo strpljenja i verujemo u trenera, ali takođe moramo pronaći način da imamo konzistentan nivo igre i truda", rekao je na kraju Mils i indirektno najavio u kom pravcu će se delovati.
Osim što je jasno da od plej-ofa i ove godine neće biti ništa i da pred ekipom još jedna sezona tankovanja, čini se da značajnijih promena u organizaciji i funkcionisanju biti neće.
Dok "kaplje" novac, i to ne mali, Džejms Dolan i njegova porodica neće imati problema sa skupljanjem poraza, iako je bilo nekih tihih najava da razmišljaju o prodaji kluba.

Ipak, da se neće tako lako odreći jednog od glavnih američkih sportskih brenodva, pokazuje i Dolanova želja da u Njujork dovede Masaja Udžirija koji već godinama radi fantastičan posao kao generalni menadžer Toronta i koji je sa kanadskim timom uspeo da dođe do titule šampiona juna ove godine.
Ugovor mu ističe na leto 2021. godine i morali bi da daju neke draft pikove kako bi ga doveli. On im je "kec u rukavu" za novi veliki napad na novog superstara - Janisa Adetokumba, kojem će tada isteći ugovor sa Milvokijem.
U međuvremenu, Ficdejl je po kvotama bujkmejkera sa one strane Atlantika prvi kandidat da od svih NBA trenera dobije otakaz. A onda verovatno sledi najnoviji novi početak dezorjentisanog milijardera iz Velike jabuke...
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.