NA KOSOVU ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA Beograd danas podnosi zahtev za vanredno zasedanje SB UN

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2024, 08:31

"NA KOSOVU ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA" Beograd danas podnosi zahtev za vanredno zasedanje SB UN

Da bi se sednica održala potrebna je većina glasova, odnosno devet od 15.

Misija Srbije u Njujorku danas će podneti zahtev Gvajani, državi predsedavajućoj Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem traži vanredno zasedanje zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Navodi se da je na teritoriji KiM, koja se po Povelji UN, Rezoluciji 1244 i drugim pravilima međunarodnog prava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nalazi u sastavu Srbije, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

- Radi se o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru KiM, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostra - navodi se, između ostalog, u zahtevu.

U trenutnom sastavu SB UN, šest država nije priznalo nezavisnost tzv. Kosova, a devet jeste.

Članica pregovaračkog tima Beograda, Danijela Vujičić, istakla je da se nada da će do sednice doći:

- Verujem da će preovladati razum, vidimo zaista zabrinutost dela međunarodne zajednice zbog Kurtijeve politike ka etnički čistom Kosovu. Bitno je da svet pogleda realnost i pogleda suštinu, da u 21. veku jedan narod u Evropi živi u getu.

Nekadašnji ambasador Srbije pri UN, Branko Branković, rekao je da će, ako Srbija podnese zahtev za sazivanje hitne sednice pozivajući se na član 35 Povelje UN, do nje i doći:

- Član 35, koji je u vezi sa članom 34 predviđa da Savet bezbednosti može da krene da razmatra svaki spor, neusaglašenost i opasnost koja preti da ugrozi mir i međunarodnu bezbednost. Potrebno je samo da se pokrene incijativa od strane članica i da je potom predsednik Saveta bezbednosti i formalno sazove. Nema prava veta, jer je to proceduralno pitanje. 

Izvor: Srbija Danas/Novosti/S.Rovčanin Tomković
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Srbija traži posebnu sednicu Saveta bezbednosti UN: Ovo je tekst zahteva

Izvor: B92, 05.Feb.2024

Misija Srbije u Njujorku danas će podneti zahtev Gvajani, državi predsedavajućoj Savetu bezbednosti UN, u kojem traži vanredno zasedanje zbog situacije na KiM.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.