Izložen pergament s Deset božijih zapovesti

Izvor: NaDlanu.com, 16.Dec.2011, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložen pergament s Deset božijih zapovesti

NJUJORK, 16. decembra 2011. (Beta-AFP) - Pergament, predstavljen kao najbolje očuvani primerak "Deset božijih zapovesti" iz kolekcije rukopisa pronadjenih kod Mrtvog mora, izložen je od petka u Njujorku.

NJUJORK, 16. decembra 2011. (Beta-AFP) - Pergament, predstavljen kao najbolje očuvani primerak "Deset božijih zapovesti" iz kolekcije rukopisa pronadjenih kod Mrtvog mora, izložen je od petka u Njujorku.Tokom dvonedeljne izložbe, posetioci će moći da vide požuteli dokument veličine 45 sa sedam centimetara.Božije zapovesti su napisane na hebrejskom jeziku i rukopis datira iz 51. godine pre Nove ere. Pronadjen je u Izraelu 1952. godine u jednoj pećini u pustinje u Judeji, izjavila je konzervatorka izraelskih antikviteta Tatjana Trajger.Izložba, u Diskaveri Tajms skveru, može da traje samo dve nedelje zbog osetljivosti eksponata, dodala je ona.Dokument je izložen jednom u Torontu i jednom u Australiji.Rukopisi kod Mrtvog mora su pronadjeni izmedju 1947. i 1956. godine u desetak pećina na obalama tog mora. Pronadjeno je 100.000 fragmenata od 870 rukopisa, od kojih 220 su biblijski tekstovi. sne/dar

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.