Dedolarizacija uzima maha: Banke širom sveta kupuju ogromne količine zlata

Izvor: B92, 10.Dec.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dedolarizacija uzima maha: Banke širom sveta kupuju ogromne količine zlata

Njujork -- Cene zlata povećaće se na 1.600 dolara za uncu tokom naredne godine, predviđa globalna bankarska grupacija "Goldman Saks".

Oni navode da je glavni razlog masovne kupovine zlata proces dedolarizacije.

"Tražnja centralnih banaka za zlatom najveća je od Niksonove ere i iznosi 20 odsto globalne ponude", izjavio je za "Blumberg" šef globalnog istraživanja u "Goldmanu" Džef Karej, prenosi Sputnjik.

Zlato je jedno od najsigurnijh ulaganja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer vrednost američkog dolara i obveznica ne može dugoročno da raste, ističe ekonomista.

Zbog ogromne tražnje za plemenitim metalom, "Goldmanovi" analitičari preporučuju da bi ulagači trebalo da ulože svoje dugoročne udele u zlato.

"Dugoročna prognoza zavisi od globalnog rasta. Što dalje čekamo, veća je verovatnoća da će SAD pogoditi recesija", rekao je analitičar "Goldman Saksa" Majkl Sprodžis. Zlato se sada prodaje za 1463,30 dolara za uncu.

U kupovini plemenitog metala prednjače centralne banke Rusije, Turske, Kine i Poljske.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Centralne banke širom svijeta kupuju ogromne količine zlata zbog rasta cijena

Izvor: Capital.ba, 11.Dec.2019, 09:40

VAŠINGTON, Centralne banke širom svijeta kupuju ogromne količine zlata s obzirom da će se cijena zlata popeti na 1.600 dolara po uncu (otprilike 30 grama) u toku naredne godine, kažu iz Wall Street bankarske grupacije Goldman Sachs. Dugo su se cijene zlata kretale između 1.200 do 1.330 dolara,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.