Danas sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Izvor: B92, 31.Okt.2019, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Njujork -- Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu biće održana danas u Njujorku.

Na sednici, koja će prema programu SB za oktobar biti održana u popodnevnim satima po američkom vremenu, biće razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. maja 2019. do 15. septembra ove godine.

Zapadne članice SB su ranije zahtevale da se ovi sastanci prorede ili, čak, ukinu, iako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rezolucija 1244 predviđa redovno izveštavanje SB o situaciji na KiM, na svaka tri meseca.

Inače, šef svetske organizacije Antonio Guteres naveo je, u najnovijem izveštaju o stanju na Kosovu, da je duga pauza u zvaničnim razgovorima između Beograda i Prištine, pod okriljem EU, zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa i da predstavlja rizik po stabilnost na terenu.

On je pozdravio poziv SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije upućen stranama u dijalogu, navodeći da je ovih pet zemalja od Prištine zatražilo da ukinu taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH i pozvale Beograd da odustane od "kampanje povlačenja priznanja".

Istovremeno, Gutereš je istakao važnost nastavka dijaloga čim bude formirana nova kosovska vlada, navodeći da stalne tenzije izmedju Beograda i Prištine nastavljaju da podrivaju šanse za nastavak razgovora i izazivaju zabrinutost oko načina na koji bi se te tenzije mogle odraziti na stanje na terenu.

On je naveo i da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN u maju na Kosovu.

Ruskog diplomatu Mihaila Krasnoščekova je kosovska policija koju je administracija u Prištini poslala na sever KiM, uhapsila i pretukla, uprkos diplomatskom imunitetu i kasnije ga proglasila "personom non grata".

Gutereš je takav potez prištinskih vlasti nazvao "neprihvatljivim", navodeći da interna istraga o ovom slučaju nije okončana.

Srbiju na toj sednici predsatvlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a u tom periodu, odnosno, izneće ocenu Beograda o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Preneću stavove predsednika Aleksandra Vučića da mi želimo kompromis, nastavak dijaloga, ali da očigledno da sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo kompromis i učestvovaćemo u nastvaku dijloga ako se stvore uslovi za to, ako se ukinu takse", poručio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.