Nišvil: Za pojedine niške medije festival nije postojao

Izvor: JužneVesti.com, 23.Avg.2016, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nišvil": Za pojedine niške medije festival nije postojao

O Pantelejskom vašaru na dve strane, a o "Nišvilu" ni reč - tako je, kažu organizatori najvećeg džez festivala na Balkanu, izgledao jedini niški dnevni list - "Narodne novine" u danima "Nišvila". O festivalu, dodaju, nije izveštavo ni "Belami".

Kako kažu u "Nišvil" fondaciji, za praćenje ovogodišnjeg festivala akreditovalo se više od 400 novinara iz 150 redakcija iz zemlje i sveta, ali ne i novinari medija u vlasništvu Vidosava Vitka Radomirovića i njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << porodice, koji su inače na poslednjim gradskim konkursima za finansiranje medija dobili najviše para poreskih obveznika za svoj program.

Jedino "Narodne novine" i "Belami" nisu objavili nijednu informaciju o niškom džez festivalu ni kao najavu, niti izveštaj sa manifestacije koju je britanski “Gardijan” stavio na listu 10 najboljih džez festivala – saopštili su iz "Nišvila".

Oni dodaju da je “Nišvil”, i prema ocenama mnogih, najznačajnija kulturna manifestacija koju su ispratili mnogi domaći i strani mediji. Ipak, ističu, u danu kada je počeo festival, “Narodnim novinama” je važniji bio Pantelejski vašar.

Nišvil zahvaljuje svim medijima koji su ispunili javni interes informisanja i prezentovali događanja na "Nišvillu" u skladu sa svojim programskim koncepcijama – dodaju.

Vlasnik televizije "Belami" Vidosav Radomirović nije odgovorio na telefonske pozive niti SMS poruke novinara "Južnih vesti", pa nismo uspeli da od njega dobijemo odgovor zašto mediji u vlasništvu njegove porodice nisu pratili niški džez festival.

Posle 8 godina, kažu organizatori festivala, nacionalni servis RTS je ponovo snimao "Nišvil" i na svojim programima će emitovati 15 emisija sa nastupima učesnika glavnog programa, a generalni direktor javnog servisa Dragan Bujošević je u nedelju 14. avgusta i lično pratio veliko finale.

Niški džez festival tradicionalno prati i pokrajinski javni servis RTV Vojvodina koji, podsećaju, već godinama u Niš šalje radijske i TV ekipe koje tokom festivala snimaju specijalne emisije, dok niško dopsiništvo RTV Vojvodine šalje redovne dnevne izveštaje.

Televizija N1 je i ove godine izveštavala sa "Nišvila" u sklopu čega je išlo i nekoliko direktnih uključenuja u program koji se, osim u Srbiji, prati i u BiH i Hrvatskoj.

Osim niških i regionalnih radio i TV stanica i veb sajtova, sa "Nišvila" su, između ostalih, redovno izveštavale i ekipe RTS-a, B92, TV Prva, TV Pink, nacionalnih servisa Bugarske i Makedonije, turske Anadolije, ruskog Sputnjika, Radija France International, australijskog nacionalnog SBS radija, Al Jazeera, čikaškog lista “Serbian Mirror”, nemačkog WDR-a, atinskog Press project-a, agencija Beta i Tanjug, kao i štampanih medija: NIN, Blic, Vreme, Večernje novosti, Danas, Nedeljnik, Republika.

Uz sve to, dodaju, Ministarstvo kulture Kine je poslalo novinara i snimatelja koji su pratili nastupe kineskog sastava Golden Buddha Jazz Band, ali i kompletan program "Nišvila" 2016.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.