Više od 600 muzičara svira na „Nišvilu”

Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 600 muzičara svira na „Nišvilu”

Na džez festivalu u Nišu nastupiće i „San Ra orkestra”, koji predvodi Maršal Alen, star 92 godine

Na „Nišvil” džez festivalu, koji počinje u četvrtak uveče na Niškoj tvrđavi, biće održano 90 koncerata na 10 bina, a do 16. avgusta nastupiće 600 izvođača, uz brojne prateće programe. Među izvođačima izdvaja se „San Ra orkestra”, koji predvodi Maršal Alen, star 92 godine, najstariji izvođač u istoriji niškog festivala. Inače, ove godine na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<Nišvilu” je angažovano 400 volontera iz čak 20 zemalja.

Festival će, nakon obraćanja ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno delo Jovana Maljokovića, otvoriti Omladinska filharmonija „Naisus”, a na festivalu će pored Maljokovića i njegovog benda nastupiti i „Texas Flood”, , sastav „Inkognito”, Amira Medunjanin, Duško Gojković, kao i Vasil Petrov.

„Iako je trebalo da nastupi 12. avgusta na ’River’ bini i 13. avgusta u glavnom programu, bugarsko-turska džez pevačica Jildiz Ibrahimova i big bend ’Eagles of Jazz’ neće doći, umesto njih nastupiće bugarski Sinatra – Vasil Petrov sa big bendom ’Blagoevgrada’”, rekao je direktor festivala Ivan Blagojević.

Novina na ovogodišnjem festivalu je „Midnajt džez dens” bina, kod izgorelih ateljea u Nišu, na kojoj će nastupati di-džejovi. Nova je i „Kristina scena” na kojem će muzičari improvizovati uz neme filmove. Tokom festivala, na „Open” bini publici će se predstaviti 16 bendova, na „Youth” bini mladi džezeri izvodiće dela Frenka Sinatre i Bili Holidej, a posetioce očekuje i džez teatar, kao i program džeza za decu.

Dobitnik nagrade za životno delo Maljoković istakao je da je ispunio svoj san svirajući džez muziku i tako obišao ceo svet, da je radio na obrazovanju mladih i njihovom približavanju džezu, i da mu je izuzetno drago što je neko primetio njegovo zalaganje. Maljoković je ukazao da u Srbiji postoji više od 15 džez festivala, ocenivši da je, kako je rekao, „trenutno mrak u kulturi, da tutnji jedna vrsta muzike i sve uništava i da preti opasnost da se svi festivali raspadnu”, preneo je Tanjug.

Tokom trajanja „Nišvila” u Niškoj tvrđavi trajaće i festival stripa „Striporama” na kom će gostovati najznačajniji strip crtači iz regiona i držati radionice za posetioce.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Džez festivalu »Nišvil« čak 90 koncerata

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2015, 08:41

NIŠ - U Nišu večeras počinje progra, Džez festivala "Nišvil" tokom kojeg će nastupiti 600 muzičara, koji će održati 90 koncerata...U Nišu je sinoć na River stejdžu kao uvertira u glavni program ovogodišnjeg "Nišvila" odigrana predstava "Razdeljak" KPGT-a u režiji Ljubiše Ristića...Potom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Nišville 2015.

Izvor: SEEcult.org, 13.Avg.2015

Džez festival Nišville predstavlja od 13. do 16. avgusta oko 600 izvođača na desetak bina, a uz više od 90 koncerata domaćih i stranih izvođača različitih žanrova, nudi i raznovrstan prateći program kojim će podsetiti i na istoriju džez stvaralaštva i kulture...Program na glavnoj bini (Earth/Sky...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.