Od Ministarstva kulture Nišu pripalo cela 1,82 % od ukupnih sredstava (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 20.Apr.2015, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Ministarstva kulture Nišu pripalo cela 1,82 % od ukupnih sredstava (VIDEO)

Nišvil džez festival je ove godine dobio milion dinara od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Komisija koja je odlučiivala o projektima iz oblasti muzike, nepromenjena je u odnosu na prošlu godinu, tako da je dobra vest da su promenili mišljenje o Nišvilu. Prošle godine, najveći Festival u ovom delu Balkana komisija ministarstva je okarakterisala kao “komercijalno turističku manifestaciju nejasnog koncepta”.
Film i pozorišna umetnost dobili su na >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << konkursu Ministrstva najviše sredstava. Pozorišna umetnost oko 63 miliona, a film oko 70. Za oblasst muzičkog stvaralaštva sveukupno opredeljeno je 30 miliona dinara. Manifestacije iz oblasti muzike dobile su trostruko manje sredstava od odtalih oblasti, jer je najbolje rangirani pozorišni festival ( BITEF) dobio 11 miliona, najbolje ocenjeni filmski festival (KUSTENDORF) 10, a najbolji muzički 3 miliona, naglasio je direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević.
Osim Nišvila u oblasti muzičkog stvralaštva pomoć Ministrastva dobio je crkveno pevački hor “Branko” i to 600.000 dinara, dok je pomoć izostala za Omladinsku filharmoniju “Naissus” kojima je novac bio potreban za učešće na Festivalu u Los Anđelesu.
Među projektima koje je Monistrastvo podržalo su i niški Filmski susreti. Niškom kulturnom centru je za ove, jubilarne 50. Filmske susrete, dodeljeno dva miliona i 300.00 dinara, a Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu dobila je 700.000 dinara za godišnji program paviljona u Tvrdjavi i organizovanje likovne kolonije “Sićevo” koja ove godine slavi 110 godina postojanja. Novac je dobio i niški Zavod za zaštitu spomenika kulture i to za tri projekta u ukupnom iznosu od 1.650.000 dinara, kao i Narodni muzej za projekat sanacije objekta za rad i smeštaj arheološkog materijala na Medijani.
I kada se sve brojke saberu, na prvi pogled, izgleda da nije malo para stiglo u Niš, jer ipak je to 1,82 procenta od budžeta kojim je Minstratsvo raspolagalo. Pa da li je mnogo ili malo za treći po veličini grad u Srbiji procenite sami.

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponižavajuća sredstva za Nišvil festival

Izvor: JuznaSrbija.info, 21.Apr.2015, 09:52

Od Ministarstva kulture Nišu pripalo celih 1,82 % od ukupnih sredstava..Nišvil džez festival je ove godine dobio milion dinara od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Komisija koja je odlučiivala o projektima iz oblasti muzike, nepromenjena je u odnosu na prošlu godinu, tako da...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.