Nišville ove godine bez podrške Ministarstva kulture i informisanja

Izvor: Medijski istraživački centar, 06.Jun.2013, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišville ove godine bez podrške Ministarstva kulture i informisanja

Po odluci Komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja, Nišville jazz festival, koji je pre tri godine dobio status manifestacije od nacionalnog značaja, a ove godine ponovo vraćen na instituciju konkursa, za sufinansiranje – nije dobio ni dinara podrške
Na današnjoj konferenciji za novinare direktor Nišvilla Ivan Blagojević, je rekao da je ministar kulture Srbije odgovoran za ovoliko kašnjenje  rezultata konkursa koji zaključen još >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << novembra 2012. godina .
- U našim najpesimističkijim pretpostavkama, rekao je Blagojević, nismo očekivali da nas uopšte ne bude na spisku sufinansiranih manifestacija. To očigledno treba da pošalje poruku da Nišville kao brend umetničke muzike Srbije nije potreban srpskoj kulturi.
Od muzičkih projekata iz Niša, sredstva je dobio samo jedan projekat (NIMUS – 750.000 dinara) što je dva posto ukupne sume u toj oblasti, ali su zato beogradski projekti dobili  62 posto, a gledano u celini, Niš je prošao još i gore jer su niški projekti zbirno u svim oblastima dobili manje od 1.5 posto ukupnih sredstava Ministarsva, što se ne može shvatiti drugačije nego kao veliko nipodaštavanje drugog grada po veličini u Srbiji.
Blagojević je takođe podsetio da je Nišvil do 2009. godine od Ministarstva kulture dobijao dva miliona godišnje, 2010 – tri, 2011 – četiri, da bi prošle godine ponovo bio vraćen na dva – i to za program koji sadrži 80 koncerata , na deset bina u pet gradova – što je bio plan i za ovu godinu – uz obilje besplatnih programa i  radionica za mlade muzičare.
-Kada je reč o srpskim jazz festivalima, najviše je dobio Beogradski – dva miliona, a znatno manje Valjevski, Pančevački i Kragujevački festival, što su po mom mišljenju, takođe tek simbolični iznosi, a to je znak neuvažavanja jazz kulture u celini.
Direktor Nišvilla je rekao da ovakva odluka dovodi u pitanje svrhu postojanja Nišvilla,  kao i održavanje svih ovogodišnjih, a pre svega besplatnih programa koji su takođe bili zaštitni znak  ovog jazz festivala.
Direkcija festivala će u narednih 48 sati detaljnije sagledati posledice ovakve odluke Ministarstva kulture, a dodatni trošak će svakako predstavljati i povlačenje svih štampanih materijala na kojima se Ministarstvo (kao i poslednjih 15 godina) najavljuje kao pokrovitelj ovogodišnjeg Nišvilla.
Ivan Blagojević je naglasio da veliku odgovornost za sve prethodno navedeno svakako ima Komisija za savremeno stvaralaštvo, ali da najveću odgovornost snosi ministar kulture koji je stavio potpis na ovu odluku, iako je prilikom boravka u Nišu na premijeri drame „Konstantin“, obećao gradonačelniku Niša  da će Ministarstvo podržati Nišville značajnije nego prethodne  godine.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto nema novca iz budžeta za Nišvil

Izvor: B92, 07.Jun.2013, 10:33

Odluka Komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja ostavila je Nišville bez dinara podrške u organizaciji ovogodišnjeg jazz festivala. Pročitajte šta o ovoj odluci kažu direktor Nišvila Ivan Blagojević i ministarstvo kulture...Komisija u oblasti muzičkog stvaralaštva...

Nastavak na B92...

Nišville ostao bez finansijske podrške države

Izvor: Popboks, 07.Jun.2013

Nišville jazz festival neće ove godine dobiti nikakvu finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Nastavak na Popboks...

Nema para ni za Nišvil

Izvor: Mondo, 07.Jun.2013

Niški festival je ostao bez finansijske podrške države, jer je "tokom prethodnih godina imao nejasnu programsku koncepciju, ali i zbog nedostatka kvalitetnijih nastupa"...Organizatorima Nišvila naročito je zasmetalo to što je konkurs za dodelu sredstava zaključen još u novembru prošle godine,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.