Nišlijka Vesna Petković – live session u rodnom gradu

Izvor: Megafon.co, 18.Jun.2019, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlijka Vesna Petković – live session u rodnom gradu

Nišlijka Vesna Petković školovala se u Gracu, a svoju karijeru gradi širom Evrope.
“Ja, pored toga što predajem na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, sam, u prvoj liniji džez pevačica, tj. etno pevačica, tj. pop pevačica, balkan pevačica… To se u današnjem svetu nekako pomešalo. A ja kažem, ja volim da pevam to što se meni peva. I nema veze da li ima primese džeza, popa i etno muzike.”
Iako je iz Niša, ovde nije često pevala – 2005. na >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Nišvilu, pre 20 godina u jednom niškom klubu, 2018. na Naissus jazz festivalu. Sada i na Hush Hush Live Sessions.
“Najveće bine gde sam bila su Glastonbury festival, Hurricane Festival, Southside Festival u Nemačkoj… Od, ne znam, Italije, do Švedske gore. Ali svaka zemlja ima svoj specifični karakter. I naravno, bine na Balkanu su specifične isto, za sebe. Puno temperamenta, publika je neverovatno dobra i uvek se radujem kad mogu da pevam kući”, kaže Vesna.

Novinar, montaža: Sonja Urošević
Kamera: Sonja Urošević, Jovan Gojković
Hush Hush Live Sessions “Ovaj koncert, kao i neki koncerti koji su se održali ranije na ovom mestu su deo inicijative koja je došla od strane muzičara. Jedini cilj te inicijative je da promoviše kvalitet, da promoviše dobre manire, da promoviše šarm i eleganciju dobre muzike. Džeza, između ostalog, međutim, apsolutno se inicijativa na tome ne ograničava. I kroz fuziju koja se stvara spajanjem muzičara koji dolaze sa strane, van Niša. Koji dolaze iz Beograda, iz Evrope, sa raznih mesta i onih muzičara koji ovde stvaraju, koji ovde rade i koji ovde sviraju”, objašnjava Milan Zdravković.
“U ovom gradu postoji jedna grupa ljudi koji su stvarno zainteresovani za džez muziku kao takvu i prave mnogo lepe sadržaje i ja to podržavam”, kaže Vesna i dodaje:
“Naravno, drugačije je kada si na nekom stadionu, i to sam prošla. Ali, klupska svirka je klupska svirka. Mnogo je intimnija, mnogo je, nekako, zahtevnija. Ja sam mnogo više fokusirana na to što radim i to što pevam.”
Vesna voli da meša afričke ritmove sa tradicionalnom muzikom Balkana. Sama piše svoju muziku.
“Planovi za budućnost – s obzirom da je prošle godine izašla ploča – 3 secrets, moja ploča, sledeće godine već ide nova. Tako da, što bi ja rekla, stay tuned, vidite malo na Fejsu, malo veb stranica… Ima tu svašta nešto što spremam za vas.”

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.