Izvor: Blic, 19.Nov.2016, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa da Kendi Dalfer postane počasna građanka Niša

Nišvil džez festival uputio je predlog Skupštini grada Niša da na nekoj od narednih sednica dodeli status počasnog građanina grada Niša slavnoj saksofonistkinji Kendi Dalfer, zbog njenog doprinosa promociji Nišvila i grada Niša, pre svega u rodnoj Holandiji.

Dalfer je, prema rečima direktora "Nišvila" Ivana Blagojevića, u svojim mnogim medijskim nastupima promovisala jedinstvenost niškog džez >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << festivala, koji je ove godine uticajni britanski "Gardijan" svrstao u top 10 evropskih džez festivala.

Posebno je, kako se navodi u saopštenju "Nišvila", naglašavala atmosferu festivala, jedinstvenu publiku i gostoljubivost građana Niša.

Direktor festivala je izrazio nadu da će Skupština grada Niša doneti pozitivnu odluku i da će titula počasnog građanina Niša Kendi Dalfer biti uručena 13. avgusta na zatvaranju "Nišvila".

Blagojević je rekao da su počeli i dogovori da za nastup u Nišu Dalfer dovede i specijalnog gosta, odnosno nekog od poznatih muzičara sa kojim je sarađivala tokom izuzetno bogate karijere.

Dalfer je tokom poslednje dve decenije jedan od najistknutijih instrumentalista lepšeg pola u domenu fank muzike i smut džeza.

Kćerka je poznatog holandskog džez saksofoniste Hansa Dalfera, koji joj je, na njeno insistiranje, i dao prve časove na saksofona kada je imala samo šest godina.

Pošto je očev tenor bio prevelik za devojčicu tog uzrasta, počela je na sopranu, da bi već koju godinu kasnije prešla na alt saksofon - instrument kojem je ostala verna do danas i na kojem je izgradila reputaciju vrhunskog stiliste.

Posle svega nekoliko meseci učenja i članstva u lokalnom bras bendu, izašla je na scenu sa orkestrom svog oca kada je odsvirala i prva sola.

Vatreno krštenje u studiju imala je takođe sa očevim orkestrom 1980. sa 11 godina, a već sledeće godine je nastupila i na poznatom "North Sea jaž festivalu" sa bendom “Ladies Horn Section” koji je predvodila Rosa King.

Sa 14 godina osnovala je svoj sastav "Funky Stuff" koji je brzo stekao ogromnu popularnost u Holandiji.

Bend je trebalo da nastupi pre Princa na tri koncerta u Holandiji, ali je ovaj u poslednjem trenutku otkazao predgrupu.

Legenda kaže da mu je Kendi napisala pismo u kojem mu je rekla da je propustio jedinstvenu priliku da vidi "curu koja prži na saksofonu".

Prins se nakon toga izvinio i pozvao je da mu se pridruži na na sceni u jednom improvizovanom bluzu, a nakon toga je nastavio saradnju sa njom.

Sa svojim prvim solo albumom "Saxuality" ušla je u najuži izbor za nagradu "Gremi".

Sarađivala je sa mnogim značajnim muzičarima, svirala sa grupom "Pink Floyd" na "Knebworth" festivalu pred 130.000 posetilaca.

Novo poglavlje u karijeri otvorila je na jesen 2011. godine albumom "Crazy" koji je producirao muzički direktor grupe "Black Eyed Peas", nakon kojeg je usledila turneja koja je obuhvatila SAD, Japan, Rusiju i prvi put Južnu Ameriku.

Sa dugogodišnjim prijateljicama Trijntje Osterhuis, Edsiliom Rombli, Berdžet Levis i Glenis Grejs pokrenula je grupu "Ladies of Soul", sa kojom je početkom ove godine održala dva rasprodata koncerta u amsterdamskoj "Ziggo Dome" areni pred 34.000 posetilaca, što je zabeleženo na albumu i DVD-u "Live at the Ziggo Dome".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kendi Dalfer za počasnu građanku Niša

Izvor: OkRadio.rs, 19.Nov.2016

Nišvil džez festival uputio je predlog Skupštini grada Niša da na nekoj od narednih sednica dodeli status počasnog građanina grada Niša slavnoj saksofonistkinji Kendi Dalfer, zbog njenog doprinosa promociji Nišvila i grada Niša, pre svega u rodnoj Holandiji. Dalfer je, prema rečima direktora...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.