Direktor Nišvila Ivan Blagojević dobitnik priznanja “Zlatni Vek” Ministarstva kulture Bugarske!

Izvor: Telegraf.rs, 16.Mar.2017, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Nišvila Ivan Blagojević dobitnik priznanja “Zlatni Vek” Ministarstva kulture Bugarske!

Direktoru Nišville jazz festivala Ivanu Blagojeviću danas je u Generalnom konzulatu republike Bugarske u Nišu uručeno odlikovanje "Zlatni Vek" - najviše priznanje koje Ministarstvo kulture Republike Bugarske dodeljuje stranim državljanima.

Inače Ivan Blagojević je prvi građanin Srbije koji je dobio ovu prestižnu nagradu za doprinos i popularizaciju kulture i umetnosti Bugarske. Ovo je ujedno prvo visoko priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << koje je Ivan Blagojević dobio za 35 godina rada tokom kojih je organizovao više hiljada koncerata džeza, roka i klasične muzike, pozorišnih, baletskih i operskih predstava, raznih umetničkih performansa, a bavio se i pozorišnom režijom i objavio knjigu "Hod po džezu".

Tokom uručenja priznanja, generalni konzul Bugarske u Srbije Edvin Sugarev rekao je da je njegova zemlja počastvovana svim onim što je Ivan Blagojević učinio za promociju bugarskih umetnika i bugarske kulture, naglasivši da je posebno velika čast učinjena mnogim bugarskim džez muzičarima koji su dobili priliku da postanu deo istorije Nišville džez festivala, kojeg je ugledni britanski list "Guardian" svrstao na listu deset najboljih džez festivala u Evropi.

Foto: Promo

- Nagradu je gospodinu Blagojeviću dodelilo Ministarstvo kulture, odnosno ministar Veždi Rašidov na predlog Generalnog konzulata Bugarske zbog konstantnog predstavljanja bugarskih muzičara na Nišvilu što je, kada se ima u vidu izuzetno visoki rejting Nišville jazz festivala i posetu publike iz velikog broja zemalja,  ogroman doprinos u popularazaciji bugarske kulture, ne samo Srbiji već i u svetu - rekao je generalni konzul Edvin Sugarev.

Direktor Nišvila se zahvalio Ministarstvu kulture Bugarske, generalnom konzulu i vicekonzulu na ovom visokom priznanju – pogoto što je reč o prvom priznanju uopšte koje on lično dobija za svoj rad, a reč je upravo o najvišem odlikovanju za kulturu koje dolazi ne iz Srbije nego iz susedne Bugarske. Poseban značaj, rekao je Blagojević ima i to što je on prvi Srbin koji dobija tu nagradu, što nameće i obavezu da se saradnja na polju umetnosti i kulture i nastavi.

- Moram da još jednom naglasim da Bugarska stvarno ima vrhunske umetnike, pogotovo kada je reč o džezu. I upravo zahvaljujući njima prvo izadnje Nišvilla 1994. godine, kada je Srbija bila pod sankcijama - imalo je internacionalni karakter jer se našem pozivu za učešće odazvala praktično reprezentacija bugarskih džezera od Jildiz Ibrahiomove, Ljubomira Deneva pa do Simeona Štereva, koji je kako sam sada čuo od konzula, bio jedan od prvih dobitnika priznanja "Zlatni vek".

(Telegraf.rs/ PR)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagrada "Zlatni vek" direktoru Nišvila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2017

Direktoru Nišvil džez festivala Ivanu Blagojeviću danas je uručena nagrada "Zlatni vek", Ministarstva kulture Bugarske za doprinos širenju Bugarske kulture van granica te zemlje..."Zlatni vek" je najviše priznanje koje Ministarstvo kulture Bugarske dodeljuje stranim državljanima za doprinos i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Direktor Nišvila Ivan Blagojević, dobitnik bugarskog priznanja "Zlatni Vek"

Izvor: JuznaSrbija.info, 16.Mar.2017

Ivan Blagojević, prvi je Srbin koji je dobio prestižno bugarsko priznanje "Zlatni Vek", koje stranim državljanima dodeljuje Ministarstvo kulture Bugarske!..Priznanje je u Nišu uručio generalni konzul Bugarske u Srbije Edvin Sugarev, koji je pritom istakao da je Republika Bugarska počastvovana svim...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Direktor Nišvila dobitnik visokog bugarskog priznanja

Izvor: JUGpress.com, 16.Mar.2017

NIŠ..Direktor Nišvil džez festivala, Ivan Blagojević, dobitnik je nagrade „Zlatni Vek“, najvišeg  priznanja koje Ministarstvo kulture Republike Bugarske dodeljuje stranim državljanima...Ovo visoko državno priznanje dodeljuje se za doprinos i popularizaciju kulture i umetnosti Bugarske...Ivan...

Nastavak na JUGpress.com...

Ivan Blagojević dobio priznanje "Zlatni vek"

Izvor: Blic, 17.Mar.2017, 09:20

Direktor "Nišvila" Ivan Blagojević dobio je priznanje "Zlatni vek" za doprinos i popularizaciju kulture i umetnosti Bugarske...Odličje mu je uručeno u generalnom konzulatu Bugarske u Nišu. Blagojević je prvi dobitnik iz Srbije ovog najvećeg priznanja koje dodeljuje bugarsko ministarstvo kulture,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.