Tadić: Formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga ugrožava stabilnost na Balkanu

Izvor: RTS, 23.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga ugrožava stabilnost na Balkanu

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio pismo Ban Ki Munu i Jap de Hop Sheferu u kome oštro protestuje zbog formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga. Formiranje KBS nije u skladu sa Rezolucijom 1244 i predstavlja flagrantno kršenje Ustava Srbije i međunarodnog prava. Ban Ki Mun primio pismo, razmatra dalje korake.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić oštro je protestovao kod generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna i generalnog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO-a Jap de Hop Shefera zbog formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga.

Generalni Sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun primio je pismo predsednika Borisa Tadića u kome se izražava oštar protest Srbije zbog formiranja "Kosovskih bezbednosnih snaga", potvrdio je Banov portparol Brendon Varma.

Varma je rekao da u kabinetu generalnog sekretara još uvek razmatraju pismo srpskog predsednika i eventualne mere koje će Ban Ki Mun tim povodom preduzeti.

"Generalni sekretar razmatra pismo i eventualne dalje korake", rekao je Varma.

U pismu predsednika Srbije se navodi:

"Ekselencijo,

Želeo bih da Vas obavestim o stavu Republike Srbije povodom nedavne akcije privremenih organa u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji koja se nalazi pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Republika Srbija protestuje zbog formiranja takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga od strane Prištine i smatra ih nelegalnom paravojnom organizacijom, koja predstavlja jasnu pretnju za bezbednost moje zemlje. Njihovo postojanje i aktivnosti, sadašnje i buduće, predstavljaju direktnu opasnost za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, što je zajednički cilj svih legitimnih aktera u regionu.

Želeo bih da skrenem Vašu pažnju na činjenicu da Kosovske bezbednosne snage nisu formirane u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. One su obrazovane na osnovu takozvanog Ahtisarijevog plana, koji nije nikada usvojen u Savetu bezbednosti.

Formiranje takozvanih ''Kosovskih bezbednosnih snaga'' predstavlja flagrantno kršenje našeg Ustava, međunarodnog prava i u potpunosti je neprihvatljivo za Srbiju. Stoga, Republika Srbija smatra da one moraju biti odmah rasformirane.

Ekselencijo, Koristim ovu priliku da još jednom potvrdim da će Srbija nastaviti da sarađuje sa statusno neutralnim međunarodnim civilnim i bezbednosnim misijama u našoj južnoj pokrajini u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Istovremeno, aktivno ćemo pratiti da li se bezbednosna situacija pogoršava na terenu, posebno u svetlu formiranja takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga.

Očekujem da, kao i do sada, imamo saradnju u vezi sa ovim pitanjem od ogromnog značaja", navodi se u pismu predsednika Tadića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Srbija ne prihvata BSK

Izvor: B92, 23.Jan.2009

Njujork, Beograd -- Srbija ne prihvata Bezbednosne snage Kosova i insistira na demilitarizaciji Kosova, kaže predsednik države Boris Tadić. Protestno pismo Tadića stiglo u UN...Tadić smatra da je formiranje Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) pretnja bezbednosti u regionu. U pismu generalnom sekretaru...

Nastavak na B92...

Predsednik Tadić protestvovao kod Bana

Izvor: RTV Pink, 23.Jan.2009

. . . Predsednik Republike Srbije Boris Tadić oštro je protestovao kod generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i generalnog sekretara NATO-a Jap de Hop Shefera zbog formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga jer je to u suprotnosti sa rezulucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je pres...

Nastavak na RTV Pink...

Tadić: Pretnja bezbednosti

Izvor: Blic, 23.Jan.2009

Republika Srbija oštro protestuje zbog formiranja "Kosovskih bezbednosnih snaga" i smatra ih nelegalnom paravojnom organizacijom, koja predstavlja jasnu pretnju za njenu bezbednost, upozorio je predsednik Srbije Boris Tadić u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Munu i generalnom...

Nastavak na Blic...

Ban Ki Mun primio Tadićevo pismo, razmatra dalje korake

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2009

NJUJORK - Generalni Sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun primio je pismo predsednika Borisa Tadića u kome se izražava oštar protest Srbije zbog formiranja "Kosovskih bezbednosnih snaga", potvrdio je danas Tanjugu Banov portparol Brendon Varma...Varma je rekao da u kabinetu generalnog sekretara...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.