Studenti FPN aplauzom dočekali generalnog sekretara NATO-a

Izvor: Politika, 21.Nov.2015, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti FPN aplauzom dočekali generalnog sekretara NATO-a

Jens Stoltenberg nije želeo da spekuliše kojom brzinom bi tekao proces integracije Srbije u NATO, ako za to bude doneta odluka u Beogradu

 Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je Srbiju zato što kao lider u regionu promoviše mir i stabilnost. On je podržao napore Srbije na putu ka članstvu u EU, dodajući da njegova poseta Beogradu predstavlja snažan izraz saradnje Srbije i NATO. Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je veoma važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da Srbija unapredi odnos sa NATO, jer se, kako je rekao, u ovom trenutku suočavamo sa problemima, od kojih je terorizam najveći i gorući.

Interesovanje akademaca za tribinu „Bezbednost u Evropi” na Fakultetu političkih nauka bilo je veliko. Pola sata pre početka sva mesta u amfiteatru bila su zauzeta, a neki akademci su morali da stoje. Kada je u salu ušao Jens Stoltenberg publika ga je dočekala aplauzom. Pomalo iznenađen ovakvim dočekom, Stoltenberg je studentima otpozdravio. Desetak sekundi kasnije, u salu je ušao premijer Vučić i svi studenti su ustali i još jače aplaudirali.

Uz zahvalnost Stoltenbergu što je doputovao u Beograd, Vučić je ocenio da bi u srpskoj javnosti sigurno dobio poene ako bi izgovorio nešto loše i nepristojno, ali to, kako je rekao, ne može da uradi, jer je uveren da je važnije šta ćemo da uradimo za našu zemlju.

„Orijentisali smo se na budućnost, da govorimo o tome šta možemo da učinimo za buduće generacije. Ne kažem da od neprijatelja danas možemo da napravimo prijatelje, ali možemo da sačuvamo prijatelje koje imamo. Stoltenberg je čovek koji voli Srbiju i Beograd”, poručio je Vučić, koji je sinoć više puta bio nagrađen aplauzom akademaca.

Jens Stoltenberg je na početku obraćanja studentima, na srpskom jeziku rekao nekoliko rečenica, i podsetio na svoj život u glavnom gradu Srbije. U svom govoru Stoltenberg je kazao da NATO intervencija „nikada nije bila uperena protiv naroda Srbije, već je bila usredsređena na neprihvatljivo ponašanje vlasti u Srbiji”. Govoreći o evrointegracijama Srbije, Stoltenberg je rekao da kao Norvežanin ima puno iskustva sa pregovorima sa EU, jer je njegova zemlja jedina na Starom kontinentu koja je pregovarala o sporazumu sa EU, da bi potom, u dva navrata, glasala protiv njega.

„Mi smo eksperti u pregovorima sa EU. Ako vam treba podrška u pregovorima možemo pomoći, ali ne i u pobeđivanju na referendumima u vezi sa postignutim sporazumima”, našalio se šef NATO.

On nije želeo da spekuliše kojom brzinom bi tekao proces integracije Srbije u NATO, ako za to bude doneta odluka u Beogradu. „Suverena je odluka Srbije da li će u NATO. Ne bih da spekulišem o tome. Podsetio bih da NATO ima odlične odnose sa više neutralnih suseda kao što su Švedska i Finska”, rekao je Stoltenberg.

Premijer Vučić je podsetio na odluku Skupštine da Srbija bude neutralna, te potvrdio da se vlada toga pridržava. Primetio je i da je vreme za saradnju, posle 16 godina stalnog razvijanja mržnje i lošeg odnosa prema „onima koji su iz našeg ugla počinili ne baš lepe stvari, dok je iz njihovog ugla to malo drugačije”. „Nemamo ništa od toga da pričamo stalno o tome šta se dogodilo pre 16 godina, kao što se govorilo šta je bilo 1941, jer dolaze nove generacije o kojima je potrebno brinuti”, zaključio je Vučić.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.