KFOR ukinuo ograničenja vazdušnog prostora Srbije iz 1999. godine

Izvor: Blic, 20.Nov.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KFOR ukinuo ograničenja vazdušnog prostora Srbije iz 1999. godine

KFOR je ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije. Ta ograničenja važila su od 1999. godine.

Ovu vest je danas u Beograd doneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je na pres konferenciji nakon razgovora sa srpskim premijerom rekao da od danas Kfor u potpunosti relaksira zonu bezbednosti, kao i da ukida ograničenja koja su bila uvedena 1999.godine.

To je, dodao je, konkretan izraz odnosa NATO i Srbije.

- Ograničenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja su važila za delove srpskog vazdušnog prostora više ne postoje, naglasio je Stoltemberg - dodajući da to znači punu integraciju Srbije u vazdužni prostor Evrope.

Prema Stoltenberggu odluka je doneta na osnovu posvećenosti Srbije normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je da je to velika vest za Srbiju, jer posle 16 godina više neće biti nikakvih restrikcija u zoni od 25 kilometara u centralnoj Srbiji, što je, kako je rekao, postignuto uz politički dijalog i konkretzan razgovor sa NATO, a "nijedan metak nije ispaljen i nijedan čovek nije izgubio život da bi se to postiglo".

On je dodao i da je ovaj dogovor ključan za odbranu naše zemlje.

Srbija će imati neuporedivo bolju vojnu zaštitu neba, što je jedna od ključnih stvari i u pripremi odbrane zemlje, poručio je premijer Srbije i ponovio da Srbija ostaje i dalje vojno neutralna, ali da vidi dobru budućnost u odnosima Srbije i NATO.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da misija KFOR ostaje, da je to uslovna operacija i da se radi na tome da dođe vreme kada njeno prisustvo neće biti potrebno. Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da prisustvo NATO na KiM najduža vojna operacija te organizacije i naveo da smatra da i to pokazuje posvećenost u radu na obezbedjivanju bezbednosti i sigurnosti celoog regiona.

- Mi ostajemo tu - rekao je Stoltenberg i da će sve ubuduće zavistiti od odredjenih uslova a da se radi na tome da se dodje do situacije kad neće biti više potreban.

Prema njegovim rečima KFOR ima svoju ulogu i u tome što je ključ za olakšanje dijaloga koji se vodi u Briselu.

- Mi podržavamo taj dijalog - rekao je Stoltenberg i dodao da je to i zbog toga što je upravo želja da se dođe do toga da Kfor više ne bude potreban kao i da zbog toga kaže da je to uslovna operacija.

Premijer Vucić je rekao da je nemoguće da je želja NATO zemalja da ta misija traje doveka uz ocenu da je Kfor dao ključni doprinos u očuvanju naših crkava, manastira... Kako je rekao, ostanak Kfor zavisi od njihove odluke ali mi ćemo sa naše strane da učinimo i činimo sve da pomognemo jer je pitanje bezbednosti Srba na KiM za nas od prioritetnog značaja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.