Stoltenberg: Česte ruske iznenadne vojne vežbe izazivaju ozbiljnu zabrinutost NATO

Izvor: Vostok.rs, 14.Mar.2015, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: Česte ruske iznenadne vojne vežbe izazivaju ozbiljnu zabrinutost NATO

14.03.2015. -

NATO je ozbiljno zabrinut zbog iznenadnih vojnih vežbi ruske armije koje su učestale u poslednje vreme – rekao je londonskom dnevnom listu Guardian Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar alijanse je na istu temu dodatno rekao: „Praksa Rusije da izvodi iznenadne vojne vežbe zaista izaziva ozbiljnu zabrinutost. Iznenadni, nepredvidljivi i neočekivani vojni manevri doprinose nestabilnosti. Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je za protekle dve godine izvela desetak takvih neočekivanih vežbi”.

Da bi bio uverljiviji, Stoltenberg je naglasio da je prisajedinjenje Krima Rusiji bilo izvedeno iza zavese iznenadne vojne vežbe.

Po Stoltenbergu, na Krimu nikakvog referenduma – na koji je izašlo 80 odsto stanovništva, a za pripajanje Rusiji glasalo preko 90 odsto – nije bilo!

NATO nije izvodio – ukazao je Stoltenberg – vanredne vojne vežbe još od okončanja hladnog rata”.

Dodao je da alijansa – upravo zbog povećanog broja vanrednih vojnih vežbi Oružanih snaga Rusije, kao i sve većeg vojnog prisustva Moskve u blizini njenih granica – „želi više prozirnosti i više predvidljivosti”.

U ovom kontekstu je istakao: „Važno je da kanali za vojne kontakte ostanu otvoreni. Jer, samo nas visoki nivo prozračnosti može zaštititi od nesporazuma i garantovati da broj incidenata neće rasti i da oni neće izaći ispod kontrole”.

Stoltenberg je sve ovo, nimalo slučajno, zaključio rečima: „Mi činimo sve što možemo da se uverimo da će biti tako, ali je istupanje Rusa iz sporazuma o običnim oružanim snagama u Evropi deo nečeg šireg”.        

Stoltenberg je, inače, podvukao da NATO nema nameru da se upliće u konflikt na istoku Ukrajine:

Ukrajina nije, rekao je, članica NATO. Garancije bezbednosti važe samo za članice naše alijanse. Mi Ukrajini jedino pružamo moćnu političku podršku i praktično joj pomažemo da reformiše svoju odbranu“.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

fakti
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.