Šojgu: NATO postao globalni vojno-politički savez za obuzdavanje Rusije i Kine

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2021, 09:13

Šojgu: NATO postao globalni vojno-politički savez za obuzdavanje Rusije i Kine

Ministar odbrane Sergej Šojgu je u pozdravvnom obraćanju učesnicima Devete moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti saopštio da je NATO postao globalni vojno-politički savez za obuzdavanje Rusije i Kine. Prema njegovim rečima, u Evropi je zavladala tendencija ka vojnoj konfrontaciji, te postoje stalne vežbe koje destabilizuju situaciju na ruskim granicama. Tako, dodao je ministar, alijansa razrađuje puteve za operativni premeštaj trupa u područja u blizini Savezne države (Rusija i Belorusija). Na istočnim granicama pretnju predstavlja razmeštanje američkih raketa srednjeg dometa u Aziji. Šojgu je podsetio da nakon povlačenja SAD-a iz Ugovora o likvidaciji raketa kratkog i srednjeg dometa u ovom pogledu nema ograničenja. Moskva je takođe zabrinuta vežbama alijanse u Crnom moru. Konkretno, ukrajinsko-američke vežbe "Si briz", zakazane za jun-jul. Ruska ambasada u Sjedinjenim Državama veruje da manevri povećavaju rizik od incidenata na području Crnog mora. Istog stava se drži i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Pravac razvoja situacije u Evropi u oblasti kontrole naoružanja u velikoj meri zavisi od Sjedinjenih Država, rekao je Šojgu. "Pravac u kome će se razvijati situacija u Evropi, uključujući i oblast kontrole naoružanja, u velikoj meri zavisi od Sjedinjenih Država. Rezultati nedavnog sastanka predsednika Rusije i Sjedinjenih Država u Ženevi potvrdili su hitnost obnavljanja strateškog dijaloga, uzimajući u obzir brige i interese svake strane“, rekao je ministar. Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da će pod okriljem vežbe "Si briz" NATO snabdevati Ukrajinu savremenim oružjem, koje će kasnije dobiti i nacionalistički bataljoni u Donbasu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Mi nikada ne diktiramo svoju volju drugim zemljama

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2021

Rusija je zabrinuta zbog izgradnje NATO infrastrukture u blizini njenih granica, kao i zbog činjenice da alijansa odbija da suštinski razmatra predloge Moskve, rekao je predsednik Vladimir Putin. „Nadamo se da će na kraju prevladati zdrav razum i želja za razvijanjem konstruktivnih odnosa s...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.