STOLTENBERG UPUTIO HITNU PORUKU BEOGRADU I PRIŠTINI: Šef NATO alijanse pozvao na deeskalaciju, spomenuo i Vagner

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 16:03

STOLTENBERG UPUTIO HITNU PORUKU BEOGRADU I PRIŠTINI: Šef NATO alijanse pozvao na deeskalaciju, spomenuo i Vagner

 Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ukazao  je danas na značaj misije Kfora na Kosovu i Metohiji i pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do dodatne eskalacije.

- Pozivamo obe strane da se uzdrže od svega što može dodatno da eskalira tenzije i da se odmah vrate dijalogu, uz posredovanje Evropske unije, što je jedini put napred - poručio je Stoltenberg tokom razgovora sa estonskom premijerkom Kajom Kalas, navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u saopštenju Alijanse.

 On je dodao da Kfor nastavlja da nepristrasno ispunjava svoj mandat utemljen na Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija. 

 Govoreći i pobuni ruske paravojne grupe "Vagner", Stoltenberg ju je nazvao "unutrašnjim pitanjem" za Rusiju, ali je istakao da je ona još jednom pokazala da je "ilegalni rat predsednika Putina u Ukrajini velika strateška greška".  

 On je, istovremeno, upozorio da ne treba potcenjivati Rusiju, rekavši da NATO mora da nastavi da podržava Ukrajinu i da joj pruži jaku odbranu.

 Tokom razgovora sa estonskom premijerkom, generalni sekretar NATO-a je rekao da je Alijansa od 2014. godine značajno pojačala svoje prisustvo na prostoru od Crnog do Baltičkog mora.

   Stoltenberg je dodao da su se saveznici dogovorili o novom rotacionom modelu za vazdušnu i protivraketnu odbranu.

 - Na Samitu ćemo preduzeti sledeće korake, uz nove regionalne planove i poboljšane programe vežbi, uz podršku više od 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti - poručio je Stoltenberg.
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg pozvao "obe strane", Beograd i Prištinu, da se uzdrže od dodatne eskalacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2023

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ukazao je danas na značaj misije Kfora na Kosovu i Metohiji i pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do dodatne eskalacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.