SAD: Želimo da se Rusija vrati na poštovanje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa

Izvor: Vostok.rs, 03.Okt.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Želimo da se Rusija vrati na poštovanje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa

Sjedinjene Američke Države žele da se Rusija vrati na poštovanje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, komentarisala je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert reči stalne predstavnice SAD u NATO-u Kej Bejli Hačinson.

„Već neko vreme smo govorili da Rusija ne poštuje (Sporazum). Mi to govorimo već četiri godine. Rusija nije preduzela nikakve korake kako bi se pridržavala ovog sporazuma. Umesto toga, oni nam upućuju razne optužbe u vezi sa poštovanjem Sporazuma. Da, mi smo uvereni da poštujemo Sporazum o likvidaciji raketa“, naglasila je Navertova na redovnom brifingu.


Prema njenim rečima, „ako Rusija ne bude poštovala ovaj Sporazum, to je pitanje rasprava koje su u toku“ i uključuju „bliske konsultacije sa našim saveznicima“.


„Mislim da je ono o čemu je govorila stalna predstavnica Hačinson, potreba da se poboljša naša sopstvena bezbednost. Sadašnja situacija, kada Rusija narušava osnovne tačke Sporazuma je neprihvatljiva. Rusija koja poštuje Sporazum - to je ono čemu težimo diplomatski, u oblasti vojnih istraživanja, kroz ekonomske mere“, dodala je Nojertova.


Ranije je Hačisonova izjavila da bi Sjedinjene Američke Države u slučaju potrebe mogle da neutrališu ruske rakete koje se, po njihovom mišljenju, razvijaju u suprotnosti sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.