Rusija mora da obustavi razvoj novih raketa

Izvor: RTS, 02.Okt.2018, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija mora da obustavi razvoj novih raketa"

Američka izaslanica u NATO Kej Bejli Hačinson kaže da Rusija mora da obustavi razvoj novih raketa koje bi mogle da nose nuklearne bojeve glave. Upozorava da bi SAD mogle da "uklone" taj sistem ukoliko postane operativan.
Američka ambasadorka Kej Bejli Hačinson rekla je da je sada vreme da Rusija sedne za sto i stavi tačku na kršenje sporazuma iz vremena Hladnog rata, prenosi AP.

Hačinson >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je istakla da ukoliko taj sistem "postane sposoban za funkcionisanje", onda će SAD razmotriti sposobnost "uklanjanja" rakete koja bi mogla da pogodi Ameriku i neku od partnerskih zemalja u Evropi.
NATO strahuje da sistem 9M729 krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987, navodi američka agencija.
Taj pakt, iz vremena Hladnog rata, zabranjuje čitavu klasu oružja – sve krstareće rakete bazirane na kopnu s dometom od 500 do 5.500 kilometara, dodaje AP.
Na izjavu Kej Bejli Hačinson reagovala je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 
"Izgleda da ljudi koji iznose takve izjave ne shvataju nivo njihove odgovornosti i opasnost koju nosi agresivna retorika", rekla je Zaharova.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Američka ambasadorka u NATO ne isključuje VOJNI UDAR: Ukoliko bude neophodno, uništićemo RUSKE BOJEVE GLAVE

Izvor: Blic, 02.Okt.2018

Ako Rusija ne prekine da u tajnosti razvija zabranjeni sistem krstarećih raketa, Sjedinjene Američke Države će nastojati da ga unište pre nego što uđe u upotrebu, saopštila je u utorak američka izaslanica u NATO.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.