Rasmusen: Nema povratka nazad

Izvor: B92, 15.Sep.2011, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Nema povratka nazad

Priština -- Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao u Prištini sve na Kosovu da nastave dijalog i dodao da "nema povratka nazad".

Jednostrani potezi neće biti korisni, rekao je on.

"Ja očekujem da sve zajednice i svi lideri pokažu najveću brigu u njihovim akcijama narednih dana na stvaranju mnogo sigurnije budućnosti", rekao je Rasmusen posle sastanka sa predsednikom Vlade Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hašimom Tačijem.

Rasmusen je ocenio da su događaji na Kosovu značajni i za širu stabilnost u regionu, i dodao da od vraćanja tenzija iz prošlosti niko neće profitirati.

"Pozivam sve lidere i sve zajednice da nastave sa promocijom dijaloga i stabilnosti, zato što niko neće profitirati od vraćanja tenzija iz prošlosti", rekao je Rasmusen.

Ocenio je da su sukobi loši za Kosovo i njegov imidž i jasan korak unazad od ostvarenog napretka.

Rasmusen je rekao da želi da bude potpuno jasan i da "nema povratka nazad".

"NATO je potrošio 12 godina osiguravajući stabilnost i sigurnost. Mi nećemo dozvoliti da ovaj napredak bude ugrožen. Ja verujem da će svi koji su uključeni nastaviti da pokazuju umeren i konstruktivan pristup prilikom implementacije sporazuma o slobodnoj trgovini. To je jak signal da je put unapred moguć kroz dijalog a ne sukob, konsultacije a ne konfrontacije", rekao je Rasmunsen.

Generalni sekretar NATO-a je naveo da jednostrani potezi nisu korisni.

Tači: Na severu Kosova nema reda, zakona i pravde

Premijer Kosova je rekao da na severu Kosova nema reda, zakona i pravde.

"Mi se nećemo povući pred ilegalnim i kriminalnim strukturama koje drže kao taoce 40.000 srpskih građana. Mi želimo da ponudimo naš servis svim građanima da bismo ih oslobodili panike i pretnji ovih kriminalnih struktura. Mi želimo da oni izaberu svoje predstavnike što bi nas navelo da investiramo u sva polja i poboljšamo život", rekao je Tači.

Tači je istakao da su barikade na putevima mnogo slabije od vrednosti koje predstavljaju institucije Kosova, evropski zvaničnici, NATO i SAD.

"Operativni plan stupa na snagu 16. septembra", rekao je Tači.

Rasmusen se tokom dana sastao i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem i ministrom za Bezbednosne snage Kosova, Agimom Čekuom.

Podsetimo, Rasmusen je na Kosovo došao samo dan uoči 16. septembra, kada ističe sporazum o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, odnosno za kada je Priština najavila da će preuzeti kontrolu na prelazima na severu Kosova, čemu se Srbija oštro protivi.

Usled novog zaoštravanja situacije, na severu su u utorak uveče opet osvanule blokade puteva koje su postavili lokalni Srbi.

O severu Kosova danas će se razgovarati i na sednici Saveta bezbednosti, koja je sazvana sinoć nakon konsultacija u tom telu Ujedinjenih nacija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasmussen danas u Prištini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Sep.2011

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetiće Prištinu, gdje će razgovarati s predstavnicima tamošnjih privremenih vlasti u pokušaju da snizi tenzije između Srba i Albanaca. Rasmussen će se susresti s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, njegovim zamjenikom Slobodanom Petrovićem...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Rasmusen danas u Prištini

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Sep.2011

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen posjetiće danas Prištinu, gdje će razgovarati s predstavnicima tamošnjih privremenih vlasti u pokušaju da snizi tenzije između Srba i Albanaca, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Rasmusen: NATO će reagovati ako bude ugrožen mir

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Sep.2011

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je u Prištini da će Kfor reagovati ako se ugrozi sigurnost i mir na sjeveru Kosova. "Mandat Kfora je da obezbijedi siguran i miran ambijent na čitavom Kosovu", istakao je generalni sekretar NATO-a. On nije želio da komentariše operaciju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Rasmunsen: Nema povratka nazad

Izvor: Beta, 15.Sep.2011

PRIŠTINA, 15. septembra 2011. (Beta) - Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen pozvao je u četvrtak u Prištini sve na Kosovu da nastave dijalog i istakao da "nema povratka nazad" i da jednostrani potezi neće biti korisni..."Ja ocekujem da sve zajednice i svi lideri pokažu najveću brigu...

Nastavak na Beta...

NATO "protiv" jednostranih koraka u rešavanju problema Kosova - Rasmusen

Izvor: Vostok.rs, 16.Sep.2011, 01:13

15.09.2011. -..NATO je protiv jednostranih koraka u rešavanju problema Kosova i poziva Srbiju i Kosovo na nastavak dijaloga po svim spornim pitanjima, izjavio je generalni seretar Severnoatlantske alijanse Anders fog Rasmusen koji je stigao danas u Prištinu. Na konferenciji za novinare održanoj po...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.