NATO ZA NASTAVAK DIJALOGA

Izvor: Kurir, 15.Sep.2011, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO ZA NASTAVAK DIJALOGA

PRIŠTINA - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen istakao je danas u Prištini da je NATO protiv jednostranih poteza, poručio da nema povratka na staro i pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Rasmusen je, na konferenciji za štampu, posle sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << apelovao na sve lidere da se uzdrže od jednostranih koraka i doprinesu bezbednoj budućnosti.

On je pozdravio dijalog Beograda i Prištine i do sada postignute rezultate, te istakao da je uspeh ovog procesa odlučan za budućnost Kosova i celog regiona.

"Pozivam sve lidere i zajednice na Kosovu da nastave promociju stabilnosti i dijaloga. Niko neće imati koristi od povratka tenzija prošlosti", poručio je šef NATO. "Na žalost, ovog leta smo videli koliko brzo ove tenzije mogu nastati. Incidenti su loši po Kosovo i jasan udarac postignutom napretku", nastavio je on poručujući da ne može biti povratka unazad, te da NATO neće dozvoliti da se ugroze do sada postignuta dostignuća.

„Videli smo prve uspehe dijaloga u vezi carinskih pečata. Taj dogovor je usledio zahvaljujući umerenom i konstruktivnom pristupu obe strane. Uveren sam da će obe strane prikazati umeren i konstuktivan pristup i u primeni dogovora“, rekao je on.

Dogovor je jasan signal da jedino dijalog vodi napred, i istakao da je moto „konsultacije, ne konfrontacije“. Jednostrani potezi nisu konstruktivni, podvukao je Rasmusen.

Kada je reč o Kforu, on je podsetio da ta misija ima mandat da održi bezbedno i mirno okruženje, što znači da Kfor mora da deluje ako se ugrozi to okruženje.

Takođe, kako je dodao, deo mandata Kfora jeste da se obezbedi sloboda kretanja građanima i snagama Kfora, ako je to potrebno Govoreći o razgovorima sa Tačijem, on je istakao da su bili veoma dobri i „plodni“, te da je NATO opredeljen za budućnosti Kosova.

„Verujem da je vaše mesto u evroatlanstkoj porodici, i to što se ovde događa važno je za nas i širu stabilnost“, kazao je Rasmusen dodajući da će NATO i Kfor nastaviti da deluju nepristrasno.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.