Rasmusen: Nema povratka nazad

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao u Prištini sve na Kosovu da nastave dijalog i dodao da "nema povratka nazad".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 15.09.2011.

07:51

Default images

Jednostrani potezi neće biti korisni, rekao je on.

"Ja očekujem da sve zajednice i svi lideri pokažu najveću brigu u njihovim akcijama narednih dana na stvaranju mnogo sigurnije budućnosti", rekao je Rasmusen posle sastanka sa predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem.

Rasmusen je ocenio da su događaji na Kosovu značajni i za širu stabilnost u regionu, i dodao da od vraćanja tenzija iz prošlosti niko neće profitirati.

"Pozivam sve lidere i sve zajednice da nastave sa promocijom dijaloga i stabilnosti, zato što niko neće profitirati od vraćanja tenzija iz prošlosti", rekao je Rasmusen.

Ocenio je da su sukobi loši za Kosovo i njegov imidž i jasan korak unazad od ostvarenog napretka.

Rasmusen je rekao da želi da bude potpuno jasan i da "nema povratka nazad".

"NATO je potrošio 12 godina osiguravajući stabilnost i sigurnost. Mi nećemo dozvoliti da ovaj napredak bude ugrožen. Ja verujem da će svi koji su uključeni nastaviti da pokazuju umeren i konstruktivan pristup prilikom implementacije sporazuma o slobodnoj trgovini. To je jak signal da je put unapred moguć kroz dijalog a ne sukob, konsultacije a ne konfrontacije", rekao je Rasmunsen.

Generalni sekretar NATO-a je naveo da jednostrani potezi nisu korisni.

Tači: Na severu Kosova nema reda, zakona i pravde

Premijer Kosova je rekao da na severu Kosova nema reda, zakona i pravde.

"Mi se nećemo povući pred ilegalnim i kriminalnim strukturama koje drže kao taoce 40.000 srpskih građana. Mi želimo da ponudimo naš servis svim građanima da bismo ih oslobodili panike i pretnji ovih kriminalnih struktura. Mi želimo da oni izaberu svoje predstavnike što bi nas navelo da investiramo u sva polja i poboljšamo život", rekao je Tači.

Tači je istakao da su barikade na putevima mnogo slabije od vrednosti koje predstavljaju institucije Kosova, evropski zvaničnici, NATO i SAD.

"Operativni plan stupa na snagu 16. septembra", rekao je Tači.

Rasmusen se tokom dana sastao i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem i ministrom za Bezbednosne snage Kosova, Agimom Čekuom.

Podsetimo, Rasmusen je na Kosovo došao samo dan uoči 16. septembra, kada ističe sporazum o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, odnosno za kada je Priština najavila da će preuzeti kontrolu na prelazima na severu Kosova, čemu se Srbija oštro protivi.

Usled novog zaoštravanja situacije, na severu su u utorak uveče opet osvanule blokade puteva koje su postavili lokalni Srbi.

O severu Kosova danas će se razgovarati i na sednici Saveta bezbednosti, koja je sazvana sinoć nakon konsultacija u tom telu Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: