NATO osudio istupanje Rusije iz ugovora CFE

Izvor: B92, 09.Jun.2023, 20:58

NATO osudio istupanje Rusije iz ugovora CFE

Zemlje članice NATO-a osudile su danas odluku Rusije da istupi iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE).

"Odluka Rusije da se povuče iz CFE ugovora najnovija je u nizu akcija koje sistematski potkopavaju evroatlantsku bezbednost", navodi se u saopštenju Alijanse.

NATO je ukazao da odluka Rusije dodatno pokazuje da Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavlja da krši kontrole naoružanja, preneo je Rojters.

Rusija je saopštila u maju da je sporazum CFE u suprotnosti sa ruskim bezbednosnim interesima zbog, kako je navela, "izmenjene situacije".

Ugovor CFE potpisan je u Parizu 1990. godine, a 1999. godine na samitu OEBS-a u Istanbulu potpisana je ažurirana verzija ugovora, prenele su RIA Novosti. Prilagođeni ugovor ratifikovale su samo četiri zemlje - Rusija, Belorusija, Kazahstan i Ukrajina.

Rusija je 2007. suspendovala svoje učešće u Ugovoru CFE "sve dok zemlje NATO-a ne ratifikuju Sporazum o adaptaciji i ne počnu da sprovode taj dokument".

Rusija je 11. marta 2015. godine suspendovala svoje učešće na sastancima Zajedničke konsultativne grupe o Ugovoru CFE, preneo je TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NATO osuđuje povlačenje Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jun.2023

NATO je osudio odluku Rusije da izađe iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, rekavši da to "još dalje pokazuje da Moskva kontinuirano ne poštuje kontrolu naoružanja". Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 9. juna da će se Moskva povući iz sporazuma, poznatog kao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.