NATO nikog štapom ne tera da se uključi u savez

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO nikog štapom ne tera da se uključi u savez"

Pomoćnik Generalnog sekretara za javnu diplomatiju NATO-a Tacan Ilden izjavio je da će NATO nastaviti sa prisustvom i delovanjem u okviru KFOR-a na Kosovu.
Ildem je rekao da je pre dolaska u Beograd razgovarao sa komandantom KFOR-a u Prištini, koji mu je rekao da su oni spremni da "nastave tu priču".
"KFOR nije oročen već je vezan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za uslove na terenu", rekao je Ildem.
On je pozdravio napredak Srbije na evropskom putu, pogotovo danas kada, kako je rekao, EU i NATO sarađuju češće nego ranije.
Prema njegovim rečima, svi, pa i Srbija, treba da odlučuju o svom putu i NATO "nikog štapom ne tera" da se uključi u taj vojni savez.
"To je suverena odluka suverene zemlje. Prema tome, mi u potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije i uz uzajamno poštovanje i razumevanje mislimo da možemo napredovati i poboljšati naše bliske partnerske odnose", rekao je Ildem.
Kaže da je Zapadni Balkan geografski i strateški važan za NATO, jer oni žele da vide mir i stabilnost u tom delu sveta, a stabilnost Zapadnog Balkana je, smatra, nešto što je "neodvojivo povezano sa bezbednošću i stabilnošću Evrope".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pomoćnik sekretara NATO: Kfor nije oročen

Izvor: B92, 16.Nov.2017

Beograd -- Nastavićemo sa našim prisustvom i delovanjem u okviru KFOR-a na Kosovu, izjavio u Beogradu pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tacan Ildem...On je na 5. konferenciji NATO rekao da je pre dolaska u Beograd razgovarao sa komandantom KFOR-a u Prištini, koji mu je rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.