Jovanka Savić tuži britanski Kfor

Izvor: RTS, 05.Sep.2017, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanka Savić tuži britanski Kfor

Britansko ministarstvo odbrane našlo se pred sudom. Advokatica Jovanka Savić pokušava da pozove na odgovornost britanski deo Kfora jer, posle ulaska trupa NATO-a na Kosovo i Metohiju, građanima nije pružio sigurnost. Postavlja i pitanje odgovornosti Unmika i Euleksa zbog inertnosti u istraživanju zločina nad civilima.
Kada su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trupe NATO-a u junu 1999. godine ušle na Kosovo, međunarodna zajednica pravno je preuzela odgovornost za bezbednost tamošnjih građana. Međutim, pokazalo se da ih Kfor, Unmik i Euleks nisu zaštitili od zločina, niti su ih istražili.

"Savetodavni odbor Unmika za ljudska prava navodi 235 ovakvih slučajeva. Devedeset osam odsto su Srbi. Unmik je podrobno istražio samo jedan", kaže Jovanka Savić.
Da bi prikupila potrebna dokumenta za samo osam klijenata Jovanki Savić je bilo potrebno čak pet godina.
Sud je prvobitno odbacio predmet uz obrazloženje da su britanske trupe ne pod njegovom, već jurisdikcijom Ujedinjenih nacija. Slučaj se preselio pred Apelacioni sud. Evropska unija se odrekla imuniteta u ovom postupku. Čeka se da to učine i Ujedinjene nacije, koje priznaju da je prekršena Povelja o ljudskim pravima.
"Moji klijenti su se žalili i organima Ujedinjenih nacija i Euleksa za nadzor poštovanja ljudskih prava. Oba tela su zaključila da su njihova prava narušena, posebno ona iz člana 2, koja se odnose na pravo na život, i člana 3, koji se odnosi na nehumano postupanje", kaže Savićeva.
Međutim, ova međunarodna tela ne nude nikakav pravni lek. Zato bi ovaj proces mogao bi da se odrazi na celokupno međunarodno pravo.
"Ako uspemo, države članice Evropske unije i Ujedinjenih nacije morale bi, kada upravljaju stranim teritorijama, da primenjuju one standarde koje im nalažu njihovi sopstevni zakoni i ustavi. U suprotom bi morali da ponude pravni lek u skladu sa sopstvenim standardima i to svuda u svetu, ne samo na Kosovu i ne samo u odnosu na kosovske Srbe", kaže Savićeva.
Jovanka Savić i njen tim rade besplatno. Bore se sa vremenom kako bi sakupili 16.200 funti za sudske troškove. Tražili su odlaganje plaćanja do 22. septembra.
"Ne znam da li će naš zahtev biti usvojen. Ako nas odbiju, moraću u utorak 5. septembra da obavestim sud da ne možemo da nastavimo. Mislim da bi to bila vrhunska ironija", kaže Savićeva.
Vreme polako ističe. U utorak će ovaj slučaj ili ući u istoriju ili postati istorija. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.