Gruško: NATO zvecka oružjem i bliži se granicama Rusije

Izvor: Blic, 06.Feb.2015, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruško: NATO zvecka oružjem i bliži se granicama Rusije

Ruski ambasador pri NATO Aleksandar Gruško optužio je danas NATO da pojačanim aktivnostima na svojim istočnim i severnim granicama preti da ugrozi bezbednost Rusije.

"Savez NATO je tokom protekle godine značajno povećao vojne aktivnosti na Baltiku i Crnom moru i tamo uspostavio trajno prisustvo"”, ukazao je Gruškov ruskim novinarima u Briselu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je naveo da se broj naleta borbenih aviona NATO udvostručio u odnosu na prethodnu godinu i kritikovao je jučerašnju odluku Severnoatlantskog ministarskog saveta da u Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj i tri u baltičke zemlje osnuje komandne centre i uskladišti oružje i opremu za novoformirane snage za brzo reagovanje.

"“Ako tu uračunamo i infrastrukturne projekte u Poljskoj i Rumuniji, slika postaje jasna: NATO primiče vojnu moć našim granicama”", rekao je Gruško, konstatujući da to znatno menja vojnopolitičku situaciju u Evropi.

On je podsetio da po važećoj ruskoj vojnoj doktrini izgradnja vojnih infrastrukturnih objekata nadohvat uz rusku granicu ugrožava nacionalnu bezbednost.

Gruško se posebno osvrnuo na region Baltika, za koga je rekao da je donedavno bio jedan od najmirnijih na svetu, a sada postaje nestabilan zbog pojačanih aktivnosti NATO.

"“Nema nikakvog razloga da se taj region pretvara u zonu vojne konfrontacije”", istakao je ruski ambasador.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.