Sahrana Gadafija na tajnom mestu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2011, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahrana Gadafija na tajnom mestu

TRIPOLI, KARAKAS -

Sahrana ubijenog libijskog lidera Moamera Gadafija biće odložena dok njegovu smrt ne ispita Međunarodni krivični sud, izjavio je zvaničnik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mohamed Sajeh.

Prema najnovijim informacijama, to će biti urađeno "u narednih nekoliko dana", ali nikakve pojedinosti se za sada ne otkrivaju.

Najava tajne sahrane Moamera Gadafija potvrđuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se nove vlasti plaše njegovih pristalica kojih još ima u zemlji. On je vladao Libijom 42 godine.

Sajeh je rekao da će "treća strana doći u Libiju kako bi detaljno ispitala papirologiju", ne navodeći kada će to biti učinjeno, javio je AP.

Zvaničnik novih libijskih vlasti je, pored toga, rekao da se Gadafijevo telo i dalje nalazi u Misrati, gde je odneto nakon ubistva u Sirtu, a da će bivši lider biti sahranjen uz poštovanje islamske tradicije, bez prisustva javnosti.

Istovremeno, jedan zapovednik snaga libijskog Saveta rekao je za Rojters da će Gadafi biti sahranjen u roku od 24 sata, ne precizirajući gde, a da će njegovo telo biti tretirano dostojanstveno i položeno u zemlju u skladu sa muslimanskim običajima.

"Biće ispoštovana njegova prava kao svakog muslimana, njegovo telo će biti oprano i tretirano dostojanstveno. Očekujem da će biti sahranjen na nekom muslimanskom groblju u roku od 24 sata", rekao je komandant Abdul-Salam Eleiva u Misrati, gde se nalazi Gadafijevo telo u velikoj hladnjači na prostoru jedne stare pijace.

Prelazne vlasti Libije juče su saopštile da je Gadafi preminuo kada je pogođen metkom u glavu u unakrsnoj vatri između boraca novih vlasti i njegovih pristalica, nakon hapšenja kod rodnog Sirta.

Na telu, koje je danas pokazano borcima novih vlasti i jednom izveštaču Rojtersa, vidne su rane od metka u glavi, sa strane, kao i modrice i ogrebotine.

Borci su uzvikivali "Bog je velik", dok su ih čuvari uvodili u prostor hladnjače, a na licu mesta nije bilo zvaničnika Prelaznog saveta.

Uznemirujući snimci

Portparol visokog komesara UN za ljudska prava, Rupert Kolvil rekao je novinarima u Ženevi da su "veoma uznemirujući" amaterski video snimci na kojima se zarobljeni Gadafi prvo vidi živ, pa mrtav.

Kolvil je dodao da će postojeći panel UN koji se bavi istragama o zloupotrebi ljudskih prava u Libiji najverovatnije ispitati smrt bivšeg libijskog lidera.

On je ukazao da bi to telo moglo da predloži nacionalnu ili međunarodnu istragu.

Kolvil je ukazao da žrtve skoro 42-godišnje Gadafijeve despotske vladavine zaslužuju da se sprovedu odgovarajuće pravosudne procedure i da se svi počinioci zločina privedu pravdi.

Vest o Gadafijevoj smrti izazvala je talas veselja širom zemlje a na desetine, a ponegde i na stotine hiljada ljudi se okupljalo na trgovima gde se pucalo iz lakog i teškog oružja sve do kasno u noć.

U toj pucnjavi povređeno je najmanje 63 ljudi, javila je libijska televizija Al-Ahrar, mada se strahuje da ima i mrtvih.

Džibril: Gadafi je umro od metka u glavu

Predsednik prelazne libijske vlade Mahmud Džibril izjavio je da rezultati forenzičarskog izveštaja pokazuju da je svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi podlegao povredama od zadobijenog metka u glavu u unakrsnoj vatri između boraca nove libijske vlasti i njegovih pristalica.

"Gadafi je bio izvađen iz kanalizacione cevi i nije pružao nikakav otpor", rekao je Džibril, dodajući da je bio povređen samo u ruku. On je precizirao da je Gadafi bio pogođen u desnu ruku i kada su ga pomerili da bi ga uneli u kamion videli su da na njemu nije bilo drugih povreda.

"Dok se auto sa Gadafijem kretao, vozilo je uletelo u unakrsnu vatru između boraca nove libijske vlasti i pro-Gadafijevih snaga u kojoj je bio pogođen metkom u glavu", rekao je Džibril, prenela je agencija Rojters.

"Lekari sudske medicine nisu mogli da kažu da li je (metak) došao od revolucionara ili Gadafijevih snaga", rekao je Džibril.

Gadafi je bio živ kada je bio odvezen iz Sirta, ali je umro nekoliko minuta pre nego što stigao do bolnice, dodao je libijski premijer tokom predstavljanja forenzičarskog izveštaja medijima.

Čaves: Ubistvo Gadafijeva je sramota

Predsednik Venecuele Ugo Čaves izrazio je bes zbog smrti bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, nazvavši njegovo ubistvo - sramotom.

"Nažalost smrt Gadafija je potvrđena. Oni su ga ubili. To je još jedna sramota", rekao je venecuelanski lider novinarima u La Griti, po povratku sa lečenja na Kubi, prenela je agencija AFP.

Čaves je naveo da će se Gadafija sećati čitavog život kao velikog borca, revolucionara i mučenika.

"Najtužnija stvar je da, u svojoj težnji za dominacijom svetom, imperija (Sjedinjene Američke Države) i njeni saveznici pale vatre", naveo je Čaves.

AFP podseća da je Čavez branio Gadafija od početka nemira i protesta protiv njegovog režima u februaru, i da je optuživao NATO da koristi sukob u Libiji za preuzimanje kontrole nad libijskom naftom.

Venecuelanski predsednik je odbio da prizna novu libijsku vlast i ismevao novog libijskog predstavnika u Ujedinjenim nacijama, nazvavši ga marionetom i statistom.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi,   Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesto sahrane Gadafija tajno

Izvor: B92, 21.Okt.2011

Tripoli -- Libijske vlasti planiraju da svrgnutog lidera zemlje Moamera Gadafija sahrane na tajnom mestu zbog straha od njegovih pristalica. UN zahteva istragu...Odluku o mestu sahrane predstavnici Nacionalnog prelaznog saveta kako javlja Bi-Bi-Si, da će u narednih nekoliko dana odlučili gde će i...

Nastavak na B92...

Gadafi će biti sahranjen na tajnom mestu

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2011

Nove vlasti planiraju da Moamera Gadafija sahrane na tajnom mestu, kako se njegov grob ne bi pretvorio u mesto okupljanja onih koji ga još uvek podržavaju

Nastavak na Večernje novosti...

Kako je ubijen Gadafi

Izvor: RTS, 21.Okt.2011

Potera za Sejfom al Islamom. UN pokreće istragu o smrti Moamera Gadafija. Ustanici najavili da će detalje saopštiti kasnije danas. Sahrana odložena. Desetine povređenih u slavlju širom Libije. NATO najavio kraj vazdušnih operacija. Ugo Čavez ubistvo Gadafija nazvao "sramotom"...14.19 - Prelazni...

Nastavak na RTS...

Gadafijeva sahrana se odlaže, NATO najavljuje povlačenje

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2011

Sahrana Moamera Gadafija odložena dok smrt ne ispita Međunarodni krivični sud. Sahrana na tajnom mestu. Moguće povlačenje NATO iz Libije

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.