Alarmi trešte na zapadu: NATO zemlja dobija lidera koji u potpunosti podržava Putina

Izvor: B92, 28.Sep.2023, 11:25

Alarmi trešte na zapadu: NATO zemlja dobija lidera koji u potpunosti podržava Putina

Slovačka se sprema da izabere svog petog premijera za samo četiri godine.

Na zapadu su "upaljeni alarmi" zbog opozicije i Roberta Fica, simpatizera Kremlja, koja vodi u anketama.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prošlog februara, Slovačka je bila jedan od najčvršćih saveznika Kijeva. Dve zemlje dele granicu, Slovačka je bila prva zemlja koja je poslala protivvazdušnu odbranu Ukrajini i dočekala na desetine hiljada izbeglica.

Ali sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi to moglo da se promeni ako Fico dođe na vlast.

Bivši premijer ne krije svoje simpatije prema Kremlju i okrivio je "ukrajinske naciste i fašiste" da su isprovocirali ruskog predsednika Vladimira Putina da pokrene invaziju, ponavljajući laž koju je Putin koristio da opravda svoju invaziju.

Fico je pozvao slovačku vladu da prestane sa isporukom oružja Kijevu i rekao da Slovačka "neće poslati još jednu rundu municije", ako on postane premijer. On je i protiv ulaska Ukrajine u NATO.

Grigorij Mesežnikov, politički analitičar i predsednik Instituta za javne poslove, slovačkog istraživačkog centra, rekao je da, kao i mnogi simpatizeri Rusije, Fiko svoju podršku Moskvi predstavlja kao "mirovnu" inicijativu.

"On i njegovi saveznici tvrde da ne bi trebalo da šaljemo oružje Ukrajini jer će to učiniti da rat traje duže. Kažu da će biti mira ako prestanemo da šaljemo oružje Ukrajini, jer ako ne prestanemo, sukob će duže trajati. Dakle, u suštini, oni nisu za mir, oni su za Rusiju", rekao je on za CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.