Milivojević: Smisao je da se Zapadni Balkan što pre uvuče u zapadnu sferu interesa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 12:44

Milivojević: Smisao je da se Zapadni Balkan što pre uvuče u zapadnu sferu interesa

Samit Brdo-Brioni pokazao je više značajnih aspekata za Srbiju - Zapadni Balkan stavljen je u fokus interesovanja s ciljem da se što pre uvuče u zapadnu sferu interesa, ocenio je danas bivši diplomata Zoran Milivojević i dodao da je i razgovor sa čelnicima NATO-a potvrdio značaj UN u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

"Sastanak Brdo-Brioni značajan je iz više aspekata, jedan je od toga što je prvi održan uživo, a to ima drugačiji politički efekat - mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se iznesu stavovi, da se na njih reaguje. Bio je u kontekstu nove strategije EU da region stavi u fokus interesovanja što je potvrđeno i saopštenjem G7", rekao je Milivojević za Tanjug.

Prema njegovim rečima, sve to pokazuje da će Zapadni Balkan biti u fokusu Zapada preko rešavanja otvorenih pitanja poput Kosova i Metohije i BiH.

"Ceo smisao je da se i zbog nekih globalnih odnosa, interesa i strateških ciljeva Zapadni Balkan što pre uvuče u zapadnu sferu interesa, što je suština cele priče", rekao je Milivojević.

Dodao je da je treća važna stvar nastojanje da se politika proširenja EU vrati u žižu i u tom smislu su i zaključi kojima se traži da se proces proširenja ubrza, da ceo region u jednom trenutku uđe u EU.

Četvrta važna stvar je to što Slovenija preuzima predsedavanje EU 1. jula, tako da je to praktično bio skup u nastojanju da se definiše platforma slovenačkog predsedavanja i dela koji se tiče regiona.

"Za nas je bilo važno i pitanje granica, nastavak reakcija na osnovu prvog non pejpera koji je govorio o rešavanju otvorenih pitanja promenom granica na etničkom principu", rekao je Milivojević i dodao da su to pokušali da provuku na samitu, da se to verifikuje i sa naše strane.

"To je ono što smo uspešno odbili", rekao je Milivojević.

Kako naglašava, susret predsednika Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga potvrdio je garancije koje se tiču bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Od te psihološke potvrde, bitnija je ona da je Kfor na Kosovu i Metohiji u funkciji mandata UN - što znači da je Kosovo i Metohija pod mandatom UN, da važi Rezolucija 1244 u okviru koje Kfor i ima mandat", naveo je Milivojević.

Naglasio je da je to posebno važno u trenutku kada se stvar oko Kosova i Metohije lomi i kada postoji pokušaj da se relativizira ili smanji značaj i međunarodnog prava i Rezolucije 1244 i mandata UN.

"Važno je da je ponovo potvrđeno da se pitanje Kosova i Metohije može rešiti jedino preko UN i međunarodnog prava i poretka", rekao je Milivojević.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.