Sanctuary i Overkill: Čekanje se isplatilo!

Izvor: SvetGitara.com, 10.Mar.2015, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanctuary i Overkill: Čekanje se isplatilo!

Beogradski Dom Omladine sinoć je bio mesto na kome se odigrao jedan zaista spektakularan koncert. Reč je o koncertu bendova Sanctuary i Overkill, koncert o kome se dugo govorilo, koncert koji se dugo čekao, a čekanje se itekako isplatilo, i naravno, koncert koji će svi siguran sam jako dobro zapamtiti.

Ispred Doma Omladine, pred početak koncerta, solidan broj ljudi, pozitivna energija, atmosfera koja zaista obećava.

Ulaz je, kao što je ranije najavljeno, pušten u 19:30, >> Pročitaj celu vest na sajtu SvetGitara.com << a čast da ovaj spektakl započne, imao je švajcarski bend Suborned.

Suborned je svoj nastup počeo u 20 časova. Reč je o jednom relativno mladom thrash metal bendu koji je tek krajem prošle godine izdao svoj debi album i koji tek treba da se izbori za svoje mesto na metal sceni.

Suborned je bend koji je dosta dobro uvežban, zvuči poprilično utegnuto, ali je isto tako i poprilično generičan i predvidiv. Jedina stvar koja ovaj bend izdvaja iz mora sličnih bendova je to što ima ženskog frontmena, a to i nije tako čest slučaj u ekstremnijim pravcima metala.

Za njihovu energiju svaka čast, vidi se da se zaista trude i da vole to što rade, bili su jako korektni i ubedljivi i pored toga što ih nije ispratio veliki broj ljudi, oni su dali svoj maksimum.

Malo svežih ideja i uz ovakvu izvedbu i ovakvog frontmena, pozitivni rezultati neće izostati. Podrška za njih.

Nakon benda Suborned, oko 20:45 na binu je izašao bend Methedras koji nam dolazi iz Italije, aktivan je skoro 2 decenije i iza sebe ima 4 studijska ostvarenja.

Ovi momci takođe gaje čvrsti thrash zvuk i zvuče jako dobro i uvežbano, ali i njima kao i njihovim kolegama iz benda Suborned manjka ideja, i sve se to vrti u krug. Svirka im je zaista na mestu, kao i energija i scenski nastup i sa malo inovacija u radu, ovaj bend bi se kod zagriženih thrash metal fanova mogao jako visoko kotirati.

Po završetku njihovog nastupa, usledio je prvi deo onoga zbog čega smo svi zapravo i došli, došao je red na Sanctuary.

Mislim da ne treba posebno predstavljati ovaj bend, oni odavno uživaju kultni status među metal publikom i ovom prilikom taj status su opravdali.

Nastup su započeli numerom „Arise And Purify“, numerom sa aktuelnog albuma, koji je posle pauze koja je trajala gotovo 2 i po decenije izašao prošle godine, i koji ujedno i promovišu na ovoj turneji, i već tada je bilo jasno da nas očekuje jako kvalitetna svirka.

Usledela je set lista koja je bila baš po meri – nove numere, koje sa sobom nose nešto moderniji zvuk, pomognute starim, svima poznatim hitovima. „Die For My Sins“, „Battle Angels“, „The Mirror Black“, samo su neke od numera koje su izvedene u toku nastupa koji je obilovao snažnom energijom, što sa bine, što u publici.

Na bini sjajna svirka, u publici sjajna reakcija, jedna zaista lepa slika – zadovoljna lica na bini, zadovoljna lica u publici, bolje ne može. Ozvučenje je bilo jako dobro, te se gotovo svaki ton mogao razaznati što je celom njihovom nastupu dalo još pozitivniju crtu. Nastup za čistu desetku.

E, onda je došao red na zvezde večeri, bend Overkill.

Oni su svoju Killfest turneju započeli pre nekoliko dana, i u njenom okviru posetili su našu prestonicu. Bend je prošle godine izdao novi album, i njime pokazao da je još uvek spreman da izađe na binu i beskompromisno odsvira svoje i oduva publiku.

Koncert su otvorili numerom „Armorist“, i istog trenutka nastao je haos koji se nije stišao do samog kraja. A onda malo stare škole – numera „Hammerhead“, tek toliko da nam nagoveste šta sve možemo očekivati.

„Electric Rattlesnake“, zatim „Powersurge“, „In Union We Stand“, „Rotten To The Core“, „Bring Me The Night“ – numere koje su nas dovele do tačke klučanja, a oni kao da još nisu ni počeli.

Brzo, beskompromisno sa mnogo pankerskog stava, a ujedno i tehnički sjajno ispraćeno, svaki ton i udarac na mestu, bez prostora za grešku. Numere se nastavljaju, nižu se jedna za drugom, hit za hitom, kult za kultom.

„End Of The Line“, „Necroshine“, „Horrorscope“, „Hello From The Gutter“, zatim „Overkill“, i za kraj oficijalnog dela, „Ironbound“.

Blitz i ekipa odlaze sa bine i time najavljujući bis, bacaju publiku u još veći trans. I onda, šamar – „Bitter Pill“, „Elimination“ i „Fuck You“, savršen pečat na savršeno veče. Nadam se da će sada, kada su probili led u Srbiji, ponovo doći, svakako su dobrodošli.

Kada se utisci saberu, jedno sjajno veče, prepuno pozitivnih vibracija i jedna lepa slika za dugo pamćenje, idealan početak ove, koncertno bogate godine.

Nastavak na SvetGitara.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SvetGitara.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SvetGitara.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.