Izvor: BalkanRock.com, 30.Dec.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednovogodišnji koncert Nikole Vranjkovića u Domu omladine Beograda

Nikola Vranjković; foto: arhiva

Oko Nove godine uvek postoji mnogo razloga da se pokrenete i na neki način stavite tačku na tekuću godinu. Neki od njih su svirke kojih nikada nema kao u ovom periodu. Nikola Vranjković je jedan od muzičara koji uvek pred kraj godine svojim fanovima priredi dva prednovogodišnja koncerta, ovaj put u Velikoj dvorani Doma omladine Beograda.

Karakter ovog koncerta je nešto drugačiji od onoga na šta je publika kod nas navikla. >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Publika sedi, što dovodi do toga da celokupan ambijent podseća na pozorišnu predstavu. Bina je ukrašena scenografijom ispred koje se nalazi tona opreme i bend koji je takođe u sedećem položaju.

Sinoćnji nastup, 29. decembra, započeo je akustičnom pesmom “Gusari” s Vranjkovićevog solo albuma “Zaovdeilizaponeti“. Sve je mirno dok pesma uljuljkuje publiku u stolicama. Sledi jedan od najvećih hitova Block Outa, “Protiv sebe“, koji biva pozdravljen ovacijama. Zvuk i akustika prostora pokazuju zašto je bend baš izabrao ovu salu. Može se čisto čuti svaki instrument i pevanje, tako da pruža apsolutni doživljaj slušaocu. Lagano počinje treća pesma “Fotelja“, a svetla na bini postaju prigušenija. Sledi još jedna od najpoznatijih pesama, “Čarobni akord“, kroz koju publika preuzima ulogu pratećih vokala: Koji je čarobni akord za sreću potreban?

Nakon toga sviraju staru pesmu “Dve reči” koja je u skorije vreme dobila svoj rimejk i spot za koji su iskorišćeni kadrovi iz filma scenaristkinje i rediteljke Milene Grujić. Ova numera je uvek draga publici i neizbežna je stavka na svakom Nikolinom koncertu. Nastavljaju dalje pesmom “Raskorak“, nakon koje bend ustaje i svira “Bunar želja“, bržu pesma koja pokazuje drugu stranu Vranjkovićeve muzike. Rasveta se menja i sve postaje dosta življe i drugačije nego u prethodnom delu nastupa. Još jedna brža stvar, “Sudopera“, daje do znanja fanovima ovakvih pesama da neće biti zapostavljeni.

Muzičari se opet vraćaju sporijim pesmama i sviraju “Sretenje” koja takođe aktivira hor publike: Kao da ceo svet spava. Svetlo je upereno ka Vranjkoviću i počinje ljubavna pesma “Nagrada za strah“, a  scenografija postaje tamno ljubičasta. “Plovni put” nastavlja ovaj mirni blok, a cela bina podseća na reku. Scenografija je plava i talasa se. Za kraj prvog dela svirke bend je ostavio stonersko “Trenje“. Sledi pauza od 15 minuta, posle toga na binu dolaze Mravi i sviraju 3 pesme. Ova grupa beogradskih muzičara ponovo se okupila i ovo predstavlja njihov povratnički koncert na muzičku scenu.

Brzo se sklanja i menja oprema i kreće drugi deo koncerta. Počinje lagano, kao i prvi deo, numerom snimljenom prošle godine pred tradicionalni koncert, “Fototapet“, kojom je tad svirka i otpočela. Ovaj put je ona fanovima već poznata, dok su je prošle godine u Ganu zbunjeno posmatrali. Poklanjaju ljubiteljima sporih pesama 3 veoma važne pesme iz Block Out diskografije: “Najduži je poslednji sat“, “Zadrži svoj dah” i “Majdan“. Sledi ono što svi čekaju na ovim  koncertima. “2000 i kusur godina” i “Težak slučaj pakla” su već odavno pesme publike i Nikola ponovo dobija priliku da odmori od pevanja.

Kraj koncerta postaje ipak više za one koji vole brze i pesme sa više distorzije. Desetominutnim “Andrejom” pokazuje se velika uvežbanost, ali i ljubav muzičara prema improvizaciji i spontanosti u muziciranju. “Moraćeš da naučiš da živiš sa tim” nastala u saradnji Nikole i crnogorskog benda Autogeni Trening pokazuje veliku energiju i gruv koju ovaj bend poseduje. Sami kraj je ostavljen za “SDSS” i “Dan koji nikad nije došao” u toku kojih većina publike ustaje sa svojih stolica. Bend je takođe na nogama i sve dobija na dinamičnosti. Sve odzvanja od jakih distorzija i oštrih udaraca činela i doboša. Bend se skuplja na ivici i poklanja se publici koja dugim aplauzom pozdravlja umetnike.

Doza posvećenosti i ljubavi kod ovih muzičara je evidentna. Ovo očigledno jeste jedna od stvari koju oni najbolje rade i za koju su spremni da izdvoje vreme i ulože trud. Zvuk na koncertu je bio na nivou kao i svirka, ispoštovani su svi periodi muzičkog stvaranja, publika koja voli brze i ona koja voli spore pesme. Ono što je Meka za muslimane to bi za svakog fana Nikoline muzike trebalo da bude ovaj koncert. Dok se svi guraju po tržnim centrima i utrkuju ko će pre da uhvati akciju u supermarketu, vi sebi sledeće godine, ako volite ovu muziku, kupite kartu za prednovogodišnji koncert Nikole Vranjkovića.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.