Izvor: Piplmetar.rs, 27.Feb.2024, 10:30

Muzika: Ograničena serija novčića sa likom preminule pop zvezde Džordža Majkla

Britanska Kraljevska kovnica novca predstavila je novi kolekcionarski novčića likom Džordža Majkla, jednim od najplodnijih britanskih pevača i tekstopisaca poslednjih nekoliko decenija.
Majkl je odrastao u Hertfordširu.
Sa školskim drugom Endrjuom Ridžlijem osnovao je bend Wham! koji je 1980-ih harao top listama.
Imali su dva albuma na vrhu muzičkih lista (Fantastic iz 1983. i Make It Big iz 1984. godine), a najveći hitovi su bili Last Christmas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Club Tropicana i Wake Me Up Before You Go Go.
Džordž Majkl: Šest pesama koje su mu definisale život U fotografijama: Džordž Majkl Pesma „Last Christmas” prvi put na vrhu britanske božićne liste, 39 godina po objavljivanju Na kovanicama je ugraviran lik Džordža Majkla sa naočarima za sunce i stihovi refrena njegove pesme Faith.
Dominiraju crna i crvena boja, koje su se znatno koristile tokom njegove karije. Udruženje Džordž Majkl entertejnment je saopštilo da je „duboko počastvovano“ priznanjem Kraljevske kovnice novca, Lantrisant, Ronda Sajnon Taf.
Pevač bi bio „izuzetno ponosan i iskreno dirnut što je jedna nacionalna institucija odlučila da na ovaj način oda počast njegovom nasleđu“, dodali su.
U decembru 2023, praznični klasik ove grupe „Last Christmas“ („Prošlog Božića“) dospeo je na prvo mesto britanske božićne liste, 39 godina pošto je prvi put objavljen.
Sandra Dejna, dizajnerka novčića, objasnila je da je želela „detaljan portret umetnika koji bi dočarao njegov harizmatični lik“.
„Posebno sam mislila na njegove legendarne naočare za sunce“, dodala je.
Kovanica će biti najnoviji dodatak seriji novčića posvećenih muzičkim legendama kao što su Dejvid Bouvi, Elton Džon i grupa Kvin.
Džordž Majkl (levo) i Endrju Ridžli (desno) upoznali su se u školi Bušej Mids, blizu Vatforda Džordž Majkl je detinjstvo proveo u Edgvaru, u Londonu.
Sa porodicom se 1970-ih preselio u Radlet, Hertfordšir.
Solo karijeru je počeo 1984. godine pesmom Careless Whisper, koja je postala planetarni hit i jedna od onih koja mu je obeležila karijeru.
Zajedno sa Ridžlijem nastupio je na velikom koncertu raznih muzičkih zvezda Live Aid 1985. godine za pomoć gladnima u Africi.
Neki od njegovih najpoznatijih obožavalaca bili su princeza Dajana i princ Čarls.
Prisustvovao je sahrani princeze Dajane 1997. godine u Vestminsterskoj opatiji.
Od ‘White Christmas’ do ‘Srećna vam ova godina nova’: Praznične pesme koje se i dalje slušaju Bob Dilan prodao prava na sve pesme Džimi Hendriks: „Muzika električne crkve“ i dalje odzvanja Posle uspeha 1980-ih i ranih 1990-ih, Majklov život obeležili su tragični i kontroverzni događaji.
Zbog seksualnog čina u javnom toaletu u Los Anđelesu, uhapšen je 1997. godine posle čega je javno priznao da je homoseksualac.
Živeo je u Goringu, u Oksfordširu, gde je i umro 26. decembra 2016, u 53. godini.
U njegovu čast je postavljena i plava plaketa u školi Bušej Mids, koju je ovaj tekstopisac pohađao.
Stiv Stunt, iz Kluba ljubitelja Džordža Majkla, izjavio je da je nekoliko puta poslednjih godina tražio da se napravi kolekcionarski novčić Kraljevske kovanice novca. u znak sećanja na pop zvezdu.
„Mislim da je to fantastično i da ćemo i na ovaj način sačuvati sećanje na njega“, rekao je Stunt.
Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.