Mladi pijanisti otvorili  Prolećnu klavirsku feštu

Izvor: S media, 14.Mar.2010, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi pijanisti otvorili Prolećnu klavirsku feštu

Druga po redu beogradska Prolećna klavirska fešta pod nazivom "Volite li Šopena" otvorena je večeras u Muzičkoj školi Stanković koncertom troje mladih pijanista, učenika završnih razreda srednjih muzičkih škola.

U prelepoj Sali izvanredne akustike, jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Beogradu koja 2011. obeležava 100 godina od kako je osnovana pod pokroviteljstvom kralja Petra I, na zajedničkom koncertu muziku slavnom poljskog romantičara Frederika Šopena >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << (1810-1849), čija se 200. godišnjica od rodjenja obeležava 2010. širom sveta, svirali su daroviti učenici Milica Bovan, Momčilo Petrović i Luka Mihailo Jović.

Učenica trećeg razreda srednje Muzičke škole Josip Slavenski Bovan (15), dobitnica nagrada na školskim i republičkim takmičenjima nastupila je sigurno i ubedljivo izvela Šopenovu "Etidu op. posth As dur".

Petrović (17), učenik završnog razreda Muzičke škole Stanković koji je nedavno uspešno nastupio na Muzičkom maratonu Šopenijadi u Kulturnom centru Beograda, poneseno je tumačio "Baladu As dur" a Jović (19), takodje učenik četvrtog razreda iste škole, mladalački poletno izveo je "Preludijum cis -mol op.45" i "Polonezu -fantaziju op.61".

Pijanisticku feštu u čast Šopena koju je osmislio umetnički direktor manifestacije Dejan Sinadinović, naš ugledni pijanista i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, predsednik Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji (EPTA), nastavio je gost iz Italije, vrhunski svetski pijanista Serdjo Markedjani (Sergio Marćegiani) koji je integralno izveo Šopenova nokturna.

Prelepa romantičarska nokturna jednog od najomiljenijih kompozitora svih vremena, koji se i danas sluša i izvodi sa velikom ljubavlju, sanjarski prozračno, lirski zaneseno nizao je posvećeni Markedjani.

Nekadašnji učenik slavne Ani Fišer, pijanista koji pleni koncertnim dvoranama Beča, Berlina, Praga, Moskve, Osla, Haga, Singapura, Seula, Meksiko Sitija, nakon uspešnog resitala u Njujorku u Sali Ujedinjenih nacija 2001. godine ubrzo potom imao je debi u Karnegi Holu.

Svojim vanredno posvećenim nastupom, prefinjenom tehnikom i stapanjem sa instrumentom, Markedjani je oduševio publiku svih generacija, posebno mlade pijaniste koji su zaneseno pratili njegovu neverovatnu veštinu.

Šopenu u čast večeras će u Centru "Sava" svirati i trio poljskog pijaniste Andžeja Jagodinskog koji će na džez koncertu izvesti Šopenove preludijume, fuge, mazurke, sonate, džez improvizacije kompozicija svog velikog sunarodnika.

Prolećna klavirska fešta nastavlja se sutra u školi Stanković gde će mlade pijaniste Teodoru Jevtić, Aleksandra Mihajlova i Nikolu Avramovića najaviti bugarski pijanista Ludmil Angelov.

On će posle koncerta mladih pijanista, kao večeras Markedjani, održati koncert na kome će izvesti program sa svog poslednjeg CD sa kompletom Šopenovih ronda i varijacija koji je osvojio Grand Pri Medjunarodnog Šopenovog instituta u Varšavi.

Iste večeri u školi Stanković koncert će održati i Joana Tržeciak, poljska pijanistkinja koja je u Beogradu gostovala pre tri godine, osoben tumač Šopenove muzike, poznata po osobenom tumačenju Šopenove muzike, sa jasnom vizijom o prosedeu ove muzike.

Klavirsku feštu zatvoriće 15.marta u Centru "Sava" Državni filharmonijski orkestar Transilvanija, najznačajniji rumunski orkestar, dirigent Žan Fransoa Antonioli i solisti, Angelov i naš Sinadinović.

Na programu su "Koncert za klavir i orkestar br.1 u e molu op.11" i "Koncert za klavir i orkestar br.2 u ef molu op.21".

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Prolećna klavirska fešta: Volite li Frederika Šopena

Izvor: Blic, 13.Mar.2010, 01:10

Prolećna klavirska fešta u režiji „Jugokoncerta“ „Volite li Šopena“ i u čast 200 godina od rođenja Frederika Šopena počinje večeras 19 sati nastupom pijaniste Serđa Markeđanija u Sali Muzičke škole „Stanković“...Istog dana, od 21.00, u foajeu „Sava centra" Šopenove kompozicije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.