Boba Stefanović je bio naš najveći scenski šarmer

Izvor: Politika, 10.Feb.2015, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boba Stefanović je bio naš najveći scenski šarmer

Vojkan Borisavljević i Leo Martin prisećaju se rada i druženja sa pevačem i kompozitorom koji je preminuo prekjuče u Beogradu u 69. godini

Na vest o smrti Bobe Stefanovića, pevača, kompozitora, slikara i jedne od muzičkih legendi Beograda i Srbije, reagovali su mnogi njegovi prijatelji i kolege. Među njima i Vojkan Borisavljević i Leo Martin, umetnici sa kojima se družio.

– Poslednji javni nastup Boba je imao upravo sa mnom i to pre tri godine na koncertu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Proleće u Beogradu”. Tada je u pratnji orkestra „Stanislav Binički” otpevao svoj čuveni hit „Obriši suze draga”. Posle toga smo razgovarali o njegovom solističkom koncertu koji je trebalo da održi u Domu sindikata. Nažalost, zdravstveni problemi već tada su počeli da ga sprečavaju da otpeva više od jedne, dve pesme u kontinuitetu – priča Vojkan Borisavljević.

Naš sagovornik se priseća i kako je Stefanović svoju karijeru započeo davnih šezdesetih i to kao pop pevač da bi najveće uspehe, potom, postigao sa šlagerima.

– Najviše hitova koje je imao napisao mu je Aleksandar Korać, poput „Obriši suze draga”, „Ruža”... Boba je bio veliki šarmer, verovatno naš najveći scenski šarmer. Volele su ga devojke i žene, jer je imao baršunastu boju glasa, a i tekstovi su bili ljubavnog karaktera, pa su pogađali u srce – ukazuje Borisavljević.

On ne zaboravlja da podseti da je Stefanović imao i osobine pravog šoumena, zapravo da je bio jedan od prvih muzičara zabavljača na našoj zabavno-muzičkoj sceni.

– To je pokazao radeći sa grupom „One i oni”, koja je najviše nastupala po bivšem Sovjetskom Savezu i zemljama istočne Evrope. Tamo su imali zaista veliki uspeh. Tada je to bio jedan potpuno drugačiji način predstavljanja zabavne muzike. Ne samo pesmom već i igrom. Bili su rodonačelnici toga – priseća se Borisavljević i dodaje:

– Nedavno je otišao i Kemal Monteno. Boba i on spadaju u sličnu priču. I jedan i drugi su imali istu toplinu i u interpretacijama i u odnosu prema ljudima.

Na vest o smrti Bobe Stefanovića, njegov prijatelj Leo Martin ostavio je poslednje pozdrave na društvenim mrežama, a za naš list kaže da su njih dvojica voleli isti stil muzike, što ih je i zbližilo.

– Postali smo prijatelji do njegovog kraja. Polako, jedan po jedan odlazimo. Poslednji Mohikanci. Pitaju me imamo li naslednika. Nemamo. Svi hoće preko noći da postanu zvezde, a to ne može. Mi smo dobijali dobre pesme, dobre aranžmane, dobro smo pevali. Postojali su tada neki filteri, a toga danas nema. Danas je filter novac – priča Leo Martini i upućuje poslednji pozdrav prijatelju:

– Neka leti s anđelima i neka peva!

S. Č.

objavljeno: 11.02.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.