ПЛЕС

Izvor: Objava, 25.Okt.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ПЛЕС

Плес је једна од најстаријих људских уметности. То је ритмично померање тела, обично у складу с музиком.

Плес је стар готово колико и људска цивилизација. На преисторијским пећинским цртежима у Африци и јужној Европи приказани су људи како плешу. Доцније је плес постао део религије. Плесом се призивала киша, подстицао раст усева и осигуравао успешан лов. Ратници су изводили ратничке плесове како би се охрабрили пред битку. Такође, људи су плесали на свечаностима и на слављима.

Људи имају велику потребу да плешу, јер је померање тела у ритму природан начин изражавања осећања. На пример, деца често скачу горе-доле кад су узбуђена и лагано се њишу кад су срећна и мирна. Плес може да исприча причу и створи атмосферу. Многи људи плешу просто зато да би се забавили.

Свака земља има сопствене плесне традиције, које су често еволуирале од једноставних плесова обичних људи. Постепено су уведени утврђени покрети и кораци. Неки плесови постали су врло званични, са строгим правилима за плесаче. Први званични друштвени балови одржавали су се у Јапану око 500. године.

Код Срба, карактеристична врста плеса су народна кола, позната још код старих Словена. У Црној Гори, таква игра се назива "оро".

Балет се појавио у време ренесансе (15. век) у Италији. Балет је попут језика, с тим што уместо речи користи музику и плес. Балетски играчи мимиком дочаравају причу покретима тела. Осећања показују наглашавањем тих покрета.

Балетска представа настаје као резултат сарадње многих људи. Кореограф има идеју за балет и аранжира плесне покрете, при том блиско сарађујући с композитором, који пише музику. Поред њих, ту су мајстори сцене, костима и расвете.

Кад се промени начин живота људи, често се мења и начин на који плешу. Током последњих 200 година, појавили су се многи нови плесови. У 19. веку, Европа и Северна Америка су се одушевљавале валцером, балским плесом пуним брзих, клизајућих окрета. У почетку, валцер је изазвао протест, због тога што се мушкарац и жена држе тако близу док плешу. Међу Афроамериканцима настало је степовање, као комбинација афричке, ирске и енглеске плесне традиције. Рокенрол се на сцени појавио 1940-их и 1950-их година, а из њега су произашли диско плесови.

Плес игра главну улогу на многим свечаностима. У граду Рио де Жанеиру, у Бразилу, последњег петка пре ускршњег поста почиње петодневни карневал, а улице бивају преплављене људима у фантастичним костимима који играју уз звуке самбе. У Кини, кинеска Нова година се прославља уз огромне змајеве који "оживљавају" на леђима групе плесача.