Zvaničnici o poseti Medvedeva

Izvor: RTS, 19.Okt.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnici o poseti Medvedeva

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je za rusku agenciju Tas da poseta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva pruža mogućnost da se razmotre strateški odnosi Beograda i Moskve. Ministar odbrane Aleksandara Vulin Beogradu ocenjuje da je poseta ruskog premijera Beogradu velika čast za Srbiju. Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će sa ruskim premijerom razgovarati o ekonomskoj saradnji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nebojša Stefanović je istakao da poseta Medvedeva uvek ima izuzetno značenje.

"To je povod da se razmotre najvažnija politička pitanja, strateški projekti, jer mi smo strateški partneri. Da razgovaramo ne samo o podršci koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju teritorijalne celovitosti i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, već i o strateškom razvoju Srbije i našim odnosima na međunarodnom planu", rekao je ministar.
Poseta je, kako navodi, važna i zbog ekonomskih odnosa između dve zemlje koji poslednjih godina napreduju.
"Sfera bezbednosti je takođe važna tema. Aktivno sarađujemo sa Rusijom. Pored istorijskih i kulturnih veza naši odnosi garantuju veću bezbednost naših građana", rekao je Stefanović.
Komentarišući predstojeće potpisvanje sporazuma o zoni slobodne trgovine sa Evroazijskom ekonomskom unijom u Moskvi krajem oktobra, Stefanović je izrazio nadu da će srpska roba biti prisutnija na ruskom tržištu.
Vulin: "Poseta pokazuje naš put u budućnost"
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji velika čast za Srbiju i da ona treba najviše da doprinese razvoju ekonomskih odnosa između dve zemlje.

Vulin će sa ruskim kolegom Junus-Bekom Jevkurovim razgovarati o daljem razvoju vojno-tehničke saradnje između Moskve i Beograda.
Međutim, nije želeo za Tas da kometariše raniju izjavu ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog o nameri Srbije da od Rusije kupi sistem PVO.
"Ne, mi to ne komentarišemo", rekao je Vulin.
Dodao je da će uskoro u Pekingu o vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji razgovarati i sa ministrom Rusije Sergejom Šojguom.
Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje se ne zasnivaju samo na zajedničkoj prošlosti, već i na zajedničkoj budućnosti,
"Poseta premijera Rusije za nas je velika čast, ali ne samo to. Poseta pokazuje naš put u budućnost", rekao je Vulin, dodajući da poseta posebno treba da doprinese ekonomskoj saradnji.
Agencija podseća da je Srbija prošle godine dobila šest lovaca MiG 29, a da će tokom ove godine biti isporučeno 10 helikoptera - sedam tipa "Mi-35" i tri "Mi-17".
Pored toga deset vozila BRDM -2 isporučeno je Srbiji tokom jula.
Dodik: Sa Medvedevim o "Turskom toku"
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim imati niz otvorenih pitanja vezanih za ekonomsku saradnju sa Ruskom federacijom.
"Republika Srpska ima nameru da se pridruži gasovodu ‘Turski tok‘. To zavisi od toga kada će gasovod da stigne u Srbiju, onda će, naravno, da krene i u Srpsku", izjavio je Dodik za RTRS.
Naveo je da su predstavnici Republike Srpske sa rukovodstvom "Gasproma" ranije dogovorili određene aranžmane, o čemu će, takođe, razgovarati s Medvedevim.
Srpski član Predsedništva BiH je napomenuo da će sa ruskim premijerom razgovarati i o drugim vidovima saradnje, uključujući i ekonomsku.
"Upoznaću ga sa političkom situacijom u RS i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti u BiH", rekao je Dodik, koji će sa Medvedevim razgovarati i o situaciji u Ruskoj Federaciji, te planovima Rusije za ekonomsku i svaku drugu saradnju.
Dodik je rekao da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vreme imaju odličnu saradnju, koja je važna i sa stanovišta Kosova i Metohije.
"Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne mešaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-politicke prioritete i Rusija nije priznala Kosovo - rekao je Dodik.
Govoreći o BiH, Dodik je ponovio da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno saopštena i dokazana kroz duži vremenski period.
Dodik je napomenuo da Moskva ima jasan stav i u okviru UN, te da se zahvaljujući Rusiji u Savetu bezbednosti može čuti i stav Republike Srpske.
Mihajlovićeva: Poseta Medvedeva prilika da se unaprede odnosi
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je da je poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva prilika da se na temelju prijateljskih i dobrih političkih odnosa dodatno unaprede i ekonomski odnosi Srbije i Rusije.
"Proširivanje ekonomske saradnje i brojni sporazumi i ugovori koji se danas potpisuju ne bi bili mogući bez prijateljskih odnosa dve zemlje i dobrih bilateralnih političkih odnosa, i dobrih odnosa predsednika Srbije i Ruske Federcije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Palati Srbija, tokom posete ruskog premijera.
Mihajlovićeva je dodala da je među sporazumima koji se potpisuju i sporazum sa "Ruskim železnicama" o nastavku rekonstrukcije barske pruge, kao i ugovor u vezi sa izradom projektne dokumentacije za izgradnju novog dispečerskog centra za železnicu.
"'Ruske železnice' već su završile modernizaciju deonice barske pruge od Resnika do Valjeva, dužine 77,6 kilometara, i rade na izgradnji deonice brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada. Novi projekti koje ćemo zajedno raditi iz novog ruskog kredita jesu izgradnja novog dispečerskog centra i rekonstrukcija barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, dužine 210 kilometara. Prve procene vrednosti radova na barskoj pruzi kreću se oko 450 miliona evra, a očekujemo da bi radovi mogli da počnu krajem iduće godine", dodala je Mihajlovićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić sa sa potpredsednikom Vlade Rusije Borisovom

Izvor: Blic, 19.Okt.2019

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Jurijem Borisovim.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.