„Zlatni vitez“: od filmskog foruma do Slovenskog foruma umetnosti

Izvor: Vostok.rs, 14.Jul.2014, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zlatni vitez“: od filmskog foruma do Slovenskog foruma umetnosti

14.06.2014. -

Još se nije završio filmski forum „Zlatni vitez“, a već se ovih dana otvara istoimeni Slovenski forum umetnosti. On će biti održan od 8. do 12. juna u Stavropolju, na jugu Rusije. U radu ovog foruma učestvovaće više desetina muzičkih kolektiva, a među njima i orkestar trubača Dejana Jevđića, ansambli „KUD Gradimir“ i „Kosovski božuri“.

U moskovskom Domu filma, bila je održana >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << konferencija posvećena rezultatima filmskog foruma i predstojećem 5. Slovenskom forumu umetnosti. Predsednik „Zlatnog viteza“, narodni umetnik Rusije, Nikolaj Burljajev:

- 1.juna smo se vratili sa filmskog festivala iz Tomska, a već za manje od jedne nedelje otvaramo još grandiozniji događaj. To je naša druga proba. Prvi put smo nešto slično organizovali u Kursku. Tamo je takođe bio zastupljen i film i pozorište i slikarstvo i muzika. Ali, to je nosilo jedan drugi karakter. Hor Danilovskog manastira- jedan je od najboljih u Rusiji. Osim duhovnog pojanja, umetnici veličanstveno izvode i narodne i kozačke pesme. O Orkestru „Bojan“, lekari čak govore, da se na njihovim koncertima ljudi mogu izlečiti. Jedinstveni spoj baleta, akrobatike i bugarskog folklora predstaviće bugarski teatar „Nacionalna umetnost“, pobednik našeg pozorišnog foruma. Fotoumetnik iz Grčke Kostas Asimas će predstaviti fantastične fotografije Atosa. A ovo je samo deo učesnika Slovenskog foruma umetnosti „Zlatni vitez“.

Nažalost, bez obzira na praznično raspoloženje otvaranjaa ovog velikog kulturnog događaja u Stavropolju, „uz čašu meda ide i kašika žuči“. Poslednji događaji u Ukrajini, nažalost, odrazili su se i na rad „Zlatnog viteza“. Konkretno, na odnos sa potpredsednicom filmskog foruma, narodnom umetnicom Ukrajine Raisom Nedaškovskom:

- Mi smo sa njom radili 22 godine. Čak smo zajedno „pod bombama“ u Jugoslaviji radili. Ona je Srbe hranila kao rođena majka, nalazila im utočište u Ukrajini. A sad me je pozvala telefonom i govori: „Zaustavite Putina. Šta on to radi? Ovde ubijaju naše momke“. Došao sam u situaciju da objašnjavam da to nije delo Rusije, to što na vojsku i na narod puca nekakva treća sila.Video sam i u Tomsku, kako su na nas mnogi Ukrajinci gledali sa određenim podozrenjem. Nažalost, oni su došli iz svojevrsnog geta, gde primaju samo jednostrane informacije. I sada, nažalost, mnogi smatraju da je Rusija agresor.

„Zlatni vitez“ tokom mnogih godina postojanja, prikuplja i prikazuje filmove iz raznih država. Za potrebe filmskog festivala rade i stručnjaci koji odabiraju filmove iz SAD, iako sam Nikolaj Burljajev priznaje da nije ljubitelj američkog filma. Dakle, ove godine su filmove birali predsednik kompanije „Vrata u Holivud“ Robert van Ronkel i rusko-američki glumac Aleksandar Rapaport. Iako psihoterapeut po obrazovanju, gospodin Rapaport je primetio jednu osobenost „Zlatnog viteza“:

- Na svim festivalima, na kojima sam bio, govore otprilike slične fraze. Ovde mi se dopalo to što reči apsolutno odgovaraju stanju stvari, i ono što je najvažnije ovde mi se dopada to što nema onih takozvanih VIP osoba kao što je to slučaj na drugim festivalima. Zapravo, u kulturi se svaka osoba važna. I na „Zlatnom vitezu“ se to oseća.

Pred nama je još jedan Slovenski forum umetnosti „Zlatni vitez“. Rezultate i novosti željno iščekujemo.

Grigorij Sokolov,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.