Zlatni orao predstavio rezultate

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2011, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni orao predstavio rezultate

23.01.2011. -

Najboljim ruskim filmom 2010. godine je proglašen film Alekseja Popogrebskog "Kako sam proveo ovo leto". 21. januara je u Moskvi Nacionalna filmska nagrada Zlatni orao predstavila rezultate protekle godine.

Počasna gošća Nacionalne filmske nagrade Zlatni orao je bila italijanska glumica Klaudija Kardinale. Iz ruku ministra kulture RF Aleksandra Avdejeva zvezda takvih filmova kao što su "Osam i po", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << "Kartuš", "Ružičasti panter" i drugi dobila je specijalnu nagradu Za istaknuti dopritnos svetskoj filmskoj umetnosti.

Rekorder u broju nagrada – u nominacijama «najbolja muška uloga», «ženska uloga», kao i «rediteljski rad» postao je film Alekseja Učitelja "Kraj". Taj film, posvećen neophodnosti da ljudi savladaju mržnju i neprijateljstvo po uzoru na posleratnu 1945. godinu, Rusija je predložila za Oskar. Osim toga, taj je film postao nominant nagrade Zlatni globus.

Međutim, glavnu nagradu je dobio igrani film Alekseja Popogrebskog "Kako sam proveo ovo leto", koji je dobio visoku ocenu Berlinskog festivala. Radnja se odvija u polarnoj meteorološkoj stanici. Ljudi, koji tu rade, obezbeđuju prenos na kopno važnih podataka. Time se bave iskusni meteorolog Sergej i mladi Pavel, koji je došao iz velikog grada kao turista-amater. Na sukobu ta dva heroja se bazira čitav film, - priča reditelj Aleksej Popogrebski.

Nastaje konflikt generacija i pogleda na svet, koji se ispoljava u svemu: i u odnosima prema prirodi, i u svakodnevnom radu. Stariji heroj je tamo živeo jedno desetak godina, on ne zna šta je kompjuter. Međutim, on zna šta je težak rad, kada treba svaka 4 sata izaći po cičoj zimi, u mećavu i tamu da bi uzeo meteorološke podatke. Mladi sve uspeva mnogo lakše: on je doneo savremenu opremu, on mora samo da pazi na pokazatelje.

Situacija se zaoštrava kada Pavel saznaje za smrt Sergejeve porodice, njegovih žene i sina. On se muči i odugovlači da saopšti Sergeju tu strašnu vest. Kada ipak kaže, Sergej zamalo ga ne ubije. Tek na kraju se ta napeta situacija rešava. Po meteorologe stiže motorni čamac, Doneta je odluka o privremenoj konzervaciji te meteorološke stanice. Međutim, ni Sergej, a čak ni Pavel me zamišljaju svoj život bez nje.

Nagrada Zlatni orao je uručena i za rad kamermana u tom filmu. Drama dva čoveka, koja su se našla u ekstremalnoj situaciji, naročito je prefinjeno prikazana na pozadini severne prirode, koju mladi kamerman Pavel Kostomarov prikazuje s kratkog rastojanja. U svom radu, - priznaje on, -uvek polazim od scenarija: o čemu je tekst, to mora da bude i na platnu.

Prilikom snimanja filma "Kako sam proveo ovo leto" reditelj je na takav način odredio pravila igre: moramo da slušamo prirodu. Ona će biti glavni dirigent. Moramo da pevamo skladno sa njom i uvek idemo iza nje. U tom je filmu veoma značajna uloga prirode – disanje okeana, vetar, magle, planine, brežuljci. Nas je vodila priroda koja je prefinjeno prikazana.

Reditelj Aleksej Popogrebski nije bio prisutan ceremoniji: on snima novi film u Evropi. Za mene je to apsolutno neočekivano! Meni je to drago, alal nam vera! – odgovorio je reditelj.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.