Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman zatvorio vrata, Šapiro – otvorio

Javna češko-američka rasprava povodom odluke predsednika Češke da prisustvuje proslavi Dana pobede u Moskvi 9. maja

Prag – Američki ambasador u Pragu Endru Šapiro poručio je juče da će njegova vrata ostati otvorena za češkog predsednika Miloša Zemana. On je, naime, reagovao na izjavu Zemana da su vrata predsedničke palate Hradčani u Pragu zatvorena za Šapira, koji ga je javno kritikovao jer je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za razliku od većine lidera EU, prihvatio da 9. maja otputuje u Moskvu i prisustvuje proslavi Dana pobede.

Šapiro je istakao da mu je žao što je njegova izjava o Zemanovom putu u Moskvu toliko pogodila predsednika Češke, preneo je češki internet dnevnik „Parlamentnji listi”. „Cenim dobar radni odnos sa svima i želim da zna da će moja vrata za njega biti otvorena. Takođe želim da češki narod zna da više nego ikada vlada SAD i narod Amerike cene naš odnos kao partnera i savetnika”, istakao je Šapiro u saopštenju koje je prosledila američka ambasada u Pragu.

Šapiro je naveo da bi za Zemana bilo „nezgodno da u Moskvi bude možda jedini šef države iz zemalja EU”, preneo je AP.

Agencija AP navodi, povodom retke javne rasprave između češkog predsednika i američkog ambasadora, da su češki poslanici stali na stranu Amerikanca.

Predsednik donjeg doma češkog parlamenta Jan Hamaček je izjavio da smatra da je Zeman preterao. Prema mišljenju predsednika gornjeg doma parlamenta Premisla Sobotke, Zeman je svojom izjavom dokazao „manjak diplomatskog promišljanja”.

Analitičar Jan Mlejnek veruje da će Zemanova retorika naškoditi odnosima Češke i SAD, naveo je AP.

Zeman je u intervjuu za „Parlamentnji listi” rekao da ne može da zamisli da „češki ambasador u Vašingtonu govori američkom predsedniku kuda da putuje”. „Nemam nameru da s bilo kojim ambasadorom pričam o planiranju svojih putovanja u inostranstvo”, naglasio je Zeman.

Na pitanje da li bi ambasadora Šapira pozvao u predsedničku palatu na praškom Hradu da bi mu objasnio svoj stav, Zeman je odgovorio da su za američkog ambasadora vrata Hradčana zatvorena.

Upitan da li Rusiju smatra „ozbiljnim destabilizatorom bezbednosne strukture Evrope”, kako je predstavljena u novoj koncepciji češke politike, Zeman je podsetio da u toj koncepciji postoji i rečenica da s Rusijom treba održavati i razvijati odnose, „ne samo na trgovinskoj osnovi, već i kad je reč o strateškom partnerstvu, naročito borbi protiv međunarodnog terorizma”. „Takvo mišljenje nedavno je izneo i američki predsednik Barak Obama”, podsetio je Zeman.

Predsednik Češke je nedavno potvrdio da će 9. maja ići na vojnu paradu u Moskvi povodom obeležavanja pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, koja je ostvarena zahvaljujući bivšem SSSR-u. Zahvaljujući tome Česi „ne moraju da govore nemački i uzvikuju ’Hajl Hitler’”.

Zeman je tom prilikom podsetio da je u oslobođenju Čehoslovačke poginulo 150.000 sovjetskih vojnika i dodao da želi da im oda poštu, a odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da u Moskvu ode 10. maja nazvao je politički lukavom. „Uveravam vas da niko od gostiju 9. maja neće razgovarati sa Vladimirom Putinom, u najboljem slučaju ćemo se rukovati”, rekao je Zeman u izjavi lokalnom radiju, iznoseći pretpostavku da Merkelova želi da ima „više vremena za razgovore sa ruskim predsednikom”.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske dume (donjeg doma parlamenta) Aleksej Puškov ocenio je da sukob između Zemana i ambasadora Šapira svedoči o propasti plana Vašingtona da izoluje Moskvu u obeležavanju Dana pobede nad fašizmom. „Sudeći po histeriji ambasadora SAD u Češkoj, u Vašingtonu se nerviraju zbog putovanja lidera zemalja Zapada 9. maja u Moskvu. Boje se da izolacija neće uspeti”, napisao je na „Tviteru” Puškov, a prenosi Tas.

Tanjug

objavljeno: 08.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.