Britak jezik

Izvor: Danas, 07.Apr.2015, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britak jezik

Predsednik Češke Miloš Zeman, za razliku od većine lidera EU, prihvatio je poziv da 9. maja otputuje u Moskvu i prisustvuje proslavi Dana pobede. Takva njegova odluka naišla je na kritike američkog ambasadora u Pragu, ali mu ni Zeman, inače poznat po britkom jeziku, nije ostao dužan. Oštro je poručio ambasadoru Endrjuu Šapirou da su vrata predsedničke palate Hradčani u Pragu zatvorena za njega, te da nema nameru da >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << se pravda nijednom ambasadoru gde će putovati.

Predsednik Češke kaže da ide u Moskvu da izrazi zahvalnost što danas u Češkoj ne mora da se pozdravlja sa "Hajl Hitler", te da je to prilika da oda poštu za 150.000 poginulih vojnika. Na opaske da će na paradi biti severnokorejski vođa Kim Džong Un, Zeman je odgovorio da će gledati da stane što dalje od njega, kako ih ne bi uslikali zajedno. Iako je u novoj koncepciji češke politike Rusija predstavljena kao "ozbiljni destabilizator bezbednosne strukture Evrope", Zeman smatra da sa Moskvom treba održavati i razvijati odnose, naročito u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Ipak, Zeman je jedan od onih koji je kritikovao intervenciju Rusije na Krimu uporedivši je sa sovjetskom okupacijom Čehoslovačke iz 1968. Takođe je nakon Putinove izjave da je Rusija na Krimu u humanitarnoj misiji, podsetio i da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. nazvano humanitarnim. "Kada sam posle došao u Beograd, nije izgledalo baš humanitarno, zato što sam tamo video srušenu bolnicu", rekao je prošle godine Zeman.

Miloš Zeman je rođen 24. septembra 1944. u mestu Kolin. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Pragu 1969. Godinu dana ranije tokom Praškog proleća postao je član Komunističke partije Čehoslovačke, međutim, proteran je 1970. jer je izrazio otpor invaziji zemalja Varšavskog pakta protiv Čehoslovačke. Kritički članak "Prognoze i rekonstrukcija" iz 1989. koštao ga je radnog mesta, a kada je na televiziji stanje ekonomije zemlje nazvao očajnim, izazvao je skandal u zemlji. Ipak, to mu je pomoglo da se priključi Građanskom forumu tokom Plišane revolucije. Od marta 2013. na funkciji je trećeg predsednika Češke Republike.

Poznat je po netrpeljivosti prema novinarima, pa je jednom izjavio da je češki novinar najgluplje i najzavidnije stvorenje koje je ikad sreo. Ateista je, ima pompezan stil govora i ironičan osmeh. Zeman iz prvog braka ima sina Davida, a iz drugog kćer Katerinu, koju su unapred nazivali prvom damom, jer njena majka Ivana izbegava pojavljivanje u javnosti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Zeman zatvorio vrata, Šapiro – otvorio

Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 08:15

Javna češko-američka rasprava povodom odluke predsednika Češke da prisustvuje proslavi Dana pobede u Moskvi 9. maja..Prag – Američki ambasador u Pragu Endru Šapiro poručio je juče da će njegova vrata ostati otvorena za češkog predsednika Miloša Zemana. On je, naime, reagovao na izjavu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.