Vujanović: Moskva se neće protiviti

Izvor: B92, 14.Apr.2015, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Moskva se neće protiviti

Crnogorski predsednik Filip Vujnović očekuje da će država do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO savezu i veruje da se Rusija neće tome protiviti.

On veruje da će Rusija razumeti da je suvereno pravo Crne Gore da opredeli svoje članstvo u Alijansi.

Šef države za Televiziju Crne Gore tvrdi da na odluku da on ne ide u Moskvu, na proslavu 70 godina od pobede nad fašizmom, nije uticao niko iz Evropske unije ili zapadnih centara moći, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je to potpuno "domaća odluka" na koju ne očekuje negativne reakcije iz Rusije.

Koordinacioni odbor za obeležavanje jubileja doneo je odluka prema kojoj će predsednik države govoriti na obeležavanju pobede nad fašizmom u Podgorici, a Vujanović naglašava da 9. maja treba da bude u državi i iskaže poštovanje prema antifašizmu Crne Gore, kao i da tome ne može podrediti ništa, pa ni učešće na vojnoj paradi u Moskvi.

Smatra da je dužnost predsednika da bude na obeležavanju jednog tako velikog događaja i dodaje da ne može da zamisli da neko u Crnoj Gori smatra da on treba da bude u Moskvi, a ne u Podgorici.

Vujanović ističe i da je na Koordinacionom odboru apsolutno imao podršku predsednika Skupštine Ranka Krivokapića i predsednika vlade Mila Đukanovića.

Inače, odluka da Vujanović ne prihvati poziv Rusije i 9. maja u Moskvi ne prisustvuje vojnoj paradi izazvala je burne reakcije i oštro podelila političku scenu i laičku javnost u Crnoj Gori.

Pitanje je da li je to, kako jedni misle, nedopustiv gest omalovažavanja sopstvene države, ali i uloge Sovjetskog Saveza u slamanju fašizma u Drugom svetskom ratu, ili je zapravo reč o strateški važnom, pragmatičnom potezu koji će pogurati Crnu Goru u evroatlantskim integracijama i ubrzati njen prijem u NATO.

Ruski ambasador u Crnoj Gori Andrej Nesterenko izjavio je prethodno da je Vujanović na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina prvo potvrdio da će doći na proslavu u Moskvi, a da je nakon sastanka Koordinacionog odbora za obeležavanje jubileja doneta drugačija odluka kojom je, kaže, "veoma iznenađen".

Nesterenko je istakao da ne zna za primer u praksi međunarodnih odnosa da šef države donese odluku koja se stavlja na njegov zvanični formular, a zatim tu odluku preispituje grupa funkcionera, dodavši da se postavlja pitanje kako se mogu na takvim principima graditi bilateralni odnosi na najvišem nivou.
Pogledaj vesti o: NATO,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.