Vučić obišao vojni poligon u Moskvi, Šojgu za zajedničke vojne vežbe

Izvor: RTS, 21.Dec.2016, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić obišao vojni poligon u Moskvi, Šojgu za zajedničke vojne vežbe

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je u jednodnevnoj poseti Moskvi, obišao je jutros jedan od poligona ruske borbene avijacije, gde je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pozitivno ocenio saradnju dve zemlje u okviru vojnih vežbi i predložio da se "Bars" održava svake godine. Vučić poručio da se nada još boljoj saradnji i da će Srbija ostati vojno neutralna. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Vučić i ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević razgovarali su sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom, kako bi zaključili dogovor o preuzimanju šest aviona "mig 29".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem predložio da se letačko-taktičke vežbe "Bars" (Bratstvo pilota Rusije i Srbije), održane u oktobru u Srbiji, održavaju svake godine.
"U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke vežbe 'Bars 2016'. Dobar naziv vežbi, treba da učinimo da te vežbe budu održavane svake godine", rekao je Sergej Šojgu Vučiću, preneo je Tas.
Ocenio je korisnim zajedničke trilateralne taktičke vežbe "Slovensko bratstvo", u kojima je uz Rusiju i Srbiju učestvovala i Belorusija.
"Dobro se odvijaju zajedničke vojne vežbe i planiramo da razvijamo tu praksu. Uskoro ćemo razmeniti predviđene planove za 2017. godinu. Naravno, ne možemo da ne pomenemo učešće srpskog tima na Međunarodnim vojnim igrama 2016, gde ste pokazali dobre rezultate", dodao je Šojgu.
Ruski ministar je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju na međunarodnom vojnotehničkom forumu "Armija 2017" i na Međunarodnim vojnim igrama 2017, a ministru odbrane Srbije Zoranu Đorđeviću je uručio poziv za učešće u radu VI moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti u aprilu naredne godine.
Šojgu je još dodao da je Rusija spremna za intenzivniju vojnu saradnju sa Srbijom u oblasti vojnog obrazovanja.
Kako je najavljeno, na sastanku će se finalizovati i dogovori o nabavci najsavremenijih aparata lovačke avijacije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa Šojguom izrazio nadu da će saradnja između dve zemlje u svim oblastima, uključujući vojnu, jačati do "veoma visokog nivoa".
Vučić je istovremeno istakao da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.
"Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju – političku, ekonomsku, vojnu – do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja", rekao je Vučić na sastanku sa Šojguom, prenosi agencija RIA Novosti.
"Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu, Vašingtonu... To je naš stav, ništa se nije izmenilo po tom pitanju", istakao je Vučić.
Rusima je čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će ona doneti bolju situaciju u zemlji.
Ministar Đorđević je najavio da šest "migova 29", koje Srbija nabavlja od Rusije, treba da stigne u našu zemlju najkasnije za tri meseca, a da zatim sledi modernizacija u tri faze.
Srbija, kako je rekao Đorđević, na nabavku "migova 29" čeka već 25 godina. Dodaje da je bilo raznih obećanja, ali da je ova vlada uspela da ih nabavi. Sa postojeća četiri "miga" i nabavkom još šest, naša zemlja će, kako kaže, imati najmoderniju eskadrilu u regionu.
"Srbija će sa tih deset 'migova 29' postati respektabilni faktor kada je odbrana u pitanju. Obezbedićemo čuvanje našeg neba na najbolji način, zarad bezbednosti naših građana", rekao je Đorđević novinarima u Moskvi.
Đorđević je dodao da u ovom trenutku ne postoji nijedna zemlja koja je pandan Srbiji, te da je naša zemlja u vrhu kada je vazduhoplovstvo u pitanju, jer su to najmoderniji avioni koji postoje u regionu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

(FOTO) ONI ĆE ČUVATI SRPSKO NEBO: Vučić obišao vojni poligon u Moskvi

Izvor: Kurir, 21.Dec.2016

...Kako je najavljeno, Vučić i ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević sastaće se sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom kako zaključili dogovor o preuzimanju šest aviona "mig 29"..Autor: Tanjug,Foto: Vlada Srbije

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.