Vreme da se pređe sa reči na dela

Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2012, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme da se pređe sa reči na dela

22.11.2012. -

Na samitu istočnoazijskih zemalja Moskva je pozvala partnere da se aktivnije uključuju u proces formiranja nove arhitekture regionalne bezbednosti. Odsustvo delotvornih mehanizama u ovoj sferi dovelo je do aktualnih teritorijalnih sporova u Jugoistočnoj Aziji, izjavio je sa tribina foruma ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. Učesnici samita su izjavili da podržavaju stav Rusije.

Ipak u kuloarima glavni junaci poslednjeg takvog konflikta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << – Kina i Japan – čak nisu pokušali ni da demonstriraju spremnost za konstruktivni dijalog.

Zvanični Peking do samog starta samita ASEAN-a i Istočnoazijskog samita u Kambodži, ulagao je sve napore da učini glavnom njihovom temom ekonomski razvoj. I ni u kom slučaju da ne dopusti višestrano razmatranje teme teritorijalnih konflikata – problema koji je postao najaktuelniji za zemlje regiona posle nedavnog jesenjeg zaoštravanja u Južnom Kineskom moru. Kina koja tradicionalno voli da rešava slična pitanja u bilateralnom poretku, težila je da svede na minimum sve mogućnosti kolektivne saradnje povodom teritorijalne tematike u okviru samita u Kambodži. Ipak upravo na forumu ASEAN-a dati problem je bio označen prilično oštro. Između ostalog zahvaljujući Tokiju. Njegovi partneri iz ASEAN-a optužuju ga za pokušaje da internacionalzuje konflikt, pošto japansko rukovodstvo traži uključivanje u diskusiju o spornim ostrvima svog glavnom vojnog saveznika u regionu - SAD.

Sve ove burne diskusije došle su do otvaranja Istočnoazijskog samita u utorak. Dnevni red je bio posvećen ekonomiji i glavnim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje regiona. Govorilo se i o krizi zone evra, koja već utiče na globalni razvoj, i o zavisnosti azijskih ekonomija od SAD i Kine. Ali ovi faktori nisu toliko značajni u poređenju sa glavnom opasnošću – odsustvom jedinstvene arhitekture bezbednosti u regionu. Ova misao je bila centralna u istupanju ruskog ministra inostranih poslova. Sergej Lavrov je konstatovao da situacija u toj sferi ne odgovara zahtevima vremena, razmerama opasnosti i pretnji. Posebno uzimajući u ozbir vodeći položaj Azijsko-Tihookeanskog regiona i njegov značaj za održavanje globalgnog napretka. Vreme je da se pređe sa reči na dela, istakao je ministar, jer situacija u regionu odvano je sazrela. Nova arhitektura treba da se zasniva na principima transparentne, nedeljive i ravnopravne bezbednosti, izgrađene uz uvažvanje međunarodnog prava. Sergej Lavrov je izjavio da ovaj zadatak može da bude realizovan pomoću mehanizama Istočnoazijskih samita. Takođe ruski predsednik je podsetio da Rusija već preduzima konkrente korake u tom pravcu. zajedno sa brunejskim i kineskim partnerima vode se konsultacije na formiranju okvirnih principa jačanja bezbednosti. Pri tome osnova za novi mehanizam treba da postane Deklaracija Istočnoazijskog samita 2011. godine, izjavio je Sergej Lavrov. U istom kontekstu treba razmatrati i konačnu deklaraciju, usmerenu na razvoj Istočnoazijskih samita, koja je bila potpisana u Pnompenu.

Svi ovi predlozi su naišli na pozitivan odaziv. Odobrenje su dobile i mere koje je iznela australijska strana i tiču se zajedničkog reagovanja na opasnost od rasprostiranja malarije. O ozbiljnosti problema govore cifre koje je iznela australijski premijer Džulija gilard: u regionu od ove smrtonosne bolesti postradalo je već 20 miliona ljudi. Radi poređenja: stanovništvo Kambodže iznosi ne više od 15 miliona. Na osnovu rezultata samita bila je usvojena deklaracija o zajedničkom reagovanju na opasnost od rasprostiranja bolesti.

Bez obzira na opšti pozitivni ton zasedanja, raspoloženje učesnika samita bilo je suzdržano. Tome su doprineli i hirovi protokola: zemlja domaćin je postavila jedan pored drugog stolove kineske i japanske delegacije. Predsednik SAD Barak Obama, čiji je sto bio u sredini, osemhnuo se samo nekoliko puta za vreme protokolarnog snimanja. Sve ostalo vreme bio je koncentrisan isto kao i njegovi susedi – premijer državnog saveta Kine Veng Đijabao i premijer Japana Jošihoko Noda.

Između ostalog, pitanja bezbednosti su razmatrana u Dvorcu mira – mestu gde se održavaju samiti ASEAN-a – i to ne samo među liderima, i ne samou političkom i međunarodnom kontekstu. Mnoge novinare je začudilo neverovatno opušteno ponašanje službe bezbednosti američkog predsednika. Sve vreme dok je Obama učestvovao u manifestacijama ASEAN-a, njegovo obezbeđenje skoro da se nije videlo, a pregled prilikom ulaska na teritoriju bio je nominalan.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Moskva,   Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.