Uprkos protivljenju Irana: Moskva pozvala SAD na pregovore o Siriji, Asad i pobunjenici potvrdili prisustvo

Izvor: Press, 19.Jan.2017, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprkos protivljenju Irana: Moskva pozvala SAD na pregovore o Siriji, Asad i pobunjenici potvrdili prisustvo

Iran se protivi učešću SAD na pregovorima u Astani 23. januara, iako Moskva smatra da Trampovu administraciju treba ohrabriti da se uključi
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva pozvala predstavnike američke administracije novoizabranog predsednika Donalda Trampa da učestvuju u predstojećim mirovnim pregovorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<Siriji, koji će se održati u Kazahstanu. 

"Pripremamo sastanak u Astani u formatu Rusija-Turska-Iran. Smatramo da je ispravno da se na ovaj sastanak pozovu predstavnici UN i predstavnici nove američke administracije", izjavio je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

Rusija ohrabruje Trampa da se fokusira na borbu protiv terorizma, dodao je Lavrov na konferenciji za novinare. 

Rekao je i kako se nada da će ruski i američki stručnjaci moći da pokrenu raspravu o "borbi protiv terorizma" u Siriji kada se u prestonici Kazahstana sastanu predstavnici sirijske vlade i opozicije. 
 
View image on Twitter


  Follow
Newsweek Srbija @NewsweekRs

Ambasadorka Kosova izbliza "podsetila" Trampa: Mi smo najproameričkija zemlja na svetu! (FOTO) https://goo.gl/Kyg4J2 
11:54 AM - 19 Jan 2017
    Retweets     likes




"Nadamo se da će nova administracija prihvatiti ovaj predlog", rekao je i dodao da će razgovori u Astani ponuditi "priliku da se raspravlja o efikasnijoj borbi protiv terorizma u Siriji". 

Lavrov je kazao i da Rusija očekuje da će saradnja na okončanju sirijske krize biti produktivnija nego što je bila za vreme administracije Baraka Obame. 

Pregovore u Astani, koji treba da počnu 23. januara, organizovali su Rusija, saveznica sirijske vlade, i Turska, koja podržava pobunjeničke grupe. Dve zemlje od nedavno blisko sarađuju na pronalaženju rešenja za sirijsku krizu.

Iran se protivi prisustvu SAD na pregovorima o mirnom rešenju za sukob u Siriji. Iranska privatna novinska agencija Tasnim je objavila kako je to danas izjavio ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif, prenosi Reuters.

„Mi ih nismo pozvali i mi smo protiv njihovog prisustva“, citiran je Zarif.
 
View image on Twitter


  Follow
Newsweek Srbija @NewsweekRs

#Iran se suprotstavio Rusiji i Turskoj: Ne želimo SAD u pregovorima o Siriji! https://goo.gl/SKkZyj 
5:36 PM - 18 Jan 2017
    Retweets     likes




ASAD I POBUNJENICI ZA STOLOM

Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je da "mnogo očekuje" od pregovora u Astani, preneo je francuski zastupnik Tjeri Marijani, koji se pre sedam dana sastao sa njim u Damasku.

Asad je izjavio da će predstojeći razgovori u Astani biti usredsređeni na jačanje sporazuma o prekidu neprijateljstava kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći. Cilj je da se postigne prekid vatre i da se pobunjeničkim grupama omogući da postignu "sporazum o pomirenju" sa vladom, prenele su agencije.

"To ima za cilj da se zaštite ljudski životi i da se omogući da humanitarna pomoć stigne do raznih oblasti u Siriji", rekao je Asad za japansku tv stanicu TBS.

Sirijski predsednik je izrazio nadu da će konferencija u Astani, koja se održava sledeće nedelje, biti "platforma gde se o svemu razgovara" sa pobunjeničkim grupama.
Zasad nije jasno da li će to uključiti i politički dijalog "jer nije poznato ko će sve učestvovati", dodao je Asad.


Foto: Sirijski predsednik Bašar al Asad; Autor: Reuters


Istovremeno, sve sirijske pobunjeničke grupe pristale su da dođu na pregovore za rešenje šestogodišnje krize.

"Sirijske pobunjeničke grupe odlučile su da učestvuju u pregovorima kako bi se zaustavio građanski rat u Siriji, koji pustoši zemlju gotovo šest godina", rekli su pobunjenici za AFP.

"Dolaze sve pobunjeničke grupe. Sve su pristale da dođu", izjavio je Mohamed Aluš, vođa pobunjeničke grupe Džajiš al Islam, koja drži predgrađe Damaska.

"Astana je deo procesa kojim želimo da zaustavimo krvoproliće za koje su odgovorni režim i njegovi saveznici. Želimo da zaustavimo njihove zločine", dodao je on.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sajms: Održane prve konsultacije Putinovog i Trampovog tima

Izvor: RuskaRec.ru, 19.Jan.2017

Juče su završene prve konsultacije timova predsednika Rusije Vladimira Putina i budućeg predsednika SAD Donalda Trampa, američka strana ih je ocenila pozitivno, saopštio je politikolog Dmitrij Sajms, blizak Republikanskoj partiji. WP: Moskva pozvala Trampovu administraciju na pregovore o Siriji...

Nastavak na RuskaRec.ru...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.